Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако искате оризът да е идеално сварен, сложете точно толкова вода и нито капка повече

01 октомври 2021, 10:03 часа

Оризът е един от най-полезните продукти. Той присъства в почти всяка една кухня. Много хора го готвят като гарнитура или основно ястие. Малцина обаче се замислят върху това, че ако не спазват точните пропорции ориз - вода, рискуват да навредят на здравето си.

Ще ви издадем тайната на перфектно сготвения ориз. Сигурни сме, че дори някои от професионалните готвачи не знаят тези трикове и хитрини, които до броени секунди ще са разкрити именно пред вас.

Как правилно да готвим ориза, ако искаме да се получи перфектно?

• Винаги накисвайте или изплаквайте ориза, преди да го сготвите;

Това е много важно, не само защото успява да съкрати времето за термична обработка, но и ни предпазва от веществото арсен, което се използва при наторяване на почвите, както и като добавка в контейнерите за съхранение на зърнения продукт.

Готвим ориза грешно - ето как да го направим, за да премахнем токсините от него

Някои хора знаят, че ориз е добре да се мие 7 пъти, защото именно така се премахват вредните вещества от зърната. Ако обаче не разполагате с толкова време, предлагаме всеки път, в който решите да приготвяте ястие с продукта, да го накисвате от вечерта във вода. На другия ден зърната ще са прозрачни, а не бели.

• Съотношението вода – ориз е 5:1;

Да, това е точната пропорция на двете съставки и нито капка в повече. Важно е да спазвате стриктно количеството вода, ако искате крайният резултат да е впечатляващ. Нужно е обаче, когато го слагате на котлона да ври, първите 10 – 15 минути зърната да са напоени в 1,5 ч.ч. топла вода и задушавани под капак. Едва след това добавете и останалото количество течност.

• Задължително подсушете ориза преди готвене.

Последната хитрост, която ще допринесе да сготвите съвършения ориз, е подсушаването в кухненска хартия. По този начин допълнително премахвате онези вредни вещества, които са останали полепнали по зърната при кисненето им във вода.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес