Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако искате доматите никога да не загниват, пръскайте ги с тази напитка

24 май 2021, 17:31 часа

Доматите са един от най-вкусните зеленчуци в домакинството. Всяко семейство ги похапва. С тях можем да приготвим свежа салата и стотици ястия, чиито аромат няма равен на себе си.

Когато си купуваме зеленчуците от пазара или големите вериги магазини, вкусът им съвсем не наподобява онзи, който помним от детството. Друго си е да си похапваме домати, откъснати от собствената ни градина.

Много от хората обаче, които активно се занимават с отглеждането на домати, се оплакват от загиване на корените им. Това е често срещано явление, което осезаемо рефлектира върху реколтата.

Истината е, че съществуват десетки трикове и хитрини, свързани с отглеждането на вкусни домати. Днес възнамеряваме да споделим една малка тайна за вкусните домати и какво би ни спасило от загниването на корените им.

Тайната на опитните градинари: Аспирин за по-висок добив на домати

Какво предизвиква гниене

Обикновено гниенето е процес, който настъпва след заразяването на зеленчуците с гъбична инфекция. Повечето градинари, за да предотвратят това, решават да впръскват разтвор със син камък. Това се случва най-често след като е преминал дъждовният период.

Най-сигурните признаци, че нещо с растението не е наред, са кафеникавите петна, които можем да видим по повърхността на листата. Ако не вземем навременни мерки, тази инфекция ще продължи с изгниване на самите плодове.

Веднага напръскайте с айрян!

Когато забележите подобни изменения, не губете време, а направете млечна напитка. Нужно е да смесите кисело мляко с 5 – 6 литра вода. С този разтвор пръскайте в продължение на 2 седмици. Почти веднага ще ви направи впечатление как растенията променят вида си и се съживяват.

Бърза и лесна рецепта за най-вкусните сушени домати

Правете това толкова често, колкото се налага. Не използвайте разтвор от син камък, защото айрянът ще се справи по възможно най-добрия начин с гниенето и ще го предотврати за броени дни.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес