Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3-те най-мощни подправки, които трябва да присъстват в диетата на възрастните

01 май 2022, 15:00 часа

Колкото по-дълго живеем, толкова по-внимателно подбираме продуктите, които присъстват в чиниите ни. В крайна сметка метаболизмът се променя с възрастта и тялото ни се регенерира по-бавно. Добре е да знаем, че освен ограничаване на трудно смилаемите продукти, подправките трябва да бъдат включени в диетата на възрастния човек. Кое ще донесе най-много ползи в зряла възраст? Днес ще ви представим най-мощните три.

1. Канела

Канелата е абсолютната диета номер едно за възрастните хора. Струва си да я имате под ръка всеки ден. Най-добре е да я поставите за постоянно на масата, където е била солницата. Защото трябва да се разделим със солта – всички го знаем добре. 

Канела на прах може да се изсипе в естетичен стъклен съд и да се постави на видно място, така че навикът да я използваме да стане част от всекидневието ни. Щипка канела ще даде аломат на сутрешната каша, кафето и много ястия - противно на външния вид - не само сладки. Канелата ще подобри вкуса на месни ястия и салати.

Канелата помага за понижаване на нивата на кръвната захар, а диабетът и инсулиновата резистентност измъчват 21-ви век. Особено сред възрастните хора. Канелата има благоприятен ефект върху кръвообращението. Ако се използва редовно – в доза от 1,2 грама на ден – може ефективно да понижи кръвното налягане, а хипертонията е един от основните проблеми на падането на живота.

Подправката има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Като ограничава възпалението, тя предпазва от развитието на множество цивилизационни болести, като гореспоменатите диабет и хипертония, както и атеросклероза и рак. Редовната консумация на канела инхибира процесите на преждевременно стареене на клетките, не само на кожата, но най-вече на мозъка, което е от голямо значение за възрастните хора. Има много изследвания, потвърждаващи ефективността на канелата при инхибиране на развитието на деменция и болестта на Алцхаймер.

6 ползи от канелата за растенията

2. Черен кимион

Известни като черен кимион, черните семена имат - обратно пропорционално на малкия им размер - огромни ползи за здравето. Струва си да ги използвате на всяка възраст. За зрели хора са истинско злато сред подправките. В края на краищата, в древен Египет маслото от черно семе - наричано "златото на фараоните" - се опитвало да излекува всичко.

Днес маслото от черен кимион, и преди всичко дребните му семена, трябва да се консумира от хора, склонни към алергии и анемия. Ефективността на тялото намалява с възрастта, също и по отношение на получаването на хранителна стойност от храната. Това означава, че дори с помощта на мъдра, балансирана диета, възрастният човек е изложен на дефицит на хранителни вещества и анемия - така че си струва да имате черни семена под ръка. Можете да го поръсите върху сандвичи, паста, картофи, да го добавите към извара или салати.

Редовно консумираният черен кимион има благоприятен ефект върху имунната система – укрепва имунитета. Черните зърна имат противовъзпалителни, антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства и имат много благоприятен ефект върху метаболизма.

Възрастните все по-често се отказват от консумацията на месо или ясно го ограничават, което обикновено се дължи на трудното усвояване на месните ястия. Не забравяйте да включите черни семена в едно и също ястие. Това ще помогне за усвояването им и ще премахне всякакъв метаболитен дискомфорт.

Какво лекува напитката с куркума

3. Куркума

Най-голямото предимство на куркумата е нейният противораков ефект, от който всеки жител на земното кълбо трябва да се интересува днес. Живеем в много замърсена среда. Тъй като микропластмасата присъства във въздуха, водата и почвата, всички ние сме изложени на риск от развитие на рак. Невъзможно е да се пренебрегне фактът, че се увеличава с възрастта, когато способността на организма бързо и ефективно да отстранява токсините от тъканите и клетките намалява.

Златната куркума на прах е третата подправка, която не бива да липсва в диетата на нито един по-възрастен човек. Куркумата има ненатрапчив вкус, може да се ползва като добавка към сандвичи, салати, ястия на основата на ориз и паста. Струва си да се използва и за напитки. Добре е да използвате куркума не само при настинка. Куркумата има антибактериално, антивирусно и противовъзпалително действие.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес