Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

11 храни с висок холестерол: кои да ядете и кои да избягвате?

28 септември 2024, 15:39 часа

Някои храни с висок холестерол, включително яйца и пълномаслено кисело мляко, могат да бъдат от полза за цялостното ви здраве. Но други, като преработените меса, могат да повишат риска от сърдечни заболявания и други сериозни здравословни проблеми.

Холестеролът в храната често се разбира погрешно. Яденето на здравословни храни с висок холестерол всъщност не е вредно за повечето хора. Някои от тези храни дори са заредени с важни хранителни вещества.

Знаете ли какво значат всички кодове по опаковките на яйцата и как да изберете

Здравословни храни с високо съдържание на холестерол

1. Яйца

Яйцата са една от най-питателните храни, които можете да ядете, особено като източник на протеини. Те също са с високо съдържание на холестерол, като 1 голямо яйце 50 грама доставя 207 милиграма на холестерол.

Те не повишават нивата на холестерола и че яденето на цели яйца може да повиши предпазващия сърцето холестерол от липопротеини с висока плътност (HDL), известен също като „добър“ холестерол.

Има също някои изследвания, които предполагат, че нивата на липопротеините с ниска плътност (LDL) холестерол (известен също като „лош“ холестерол) могат да се повишат с увеличаване на консумацията на яйца. Въпреки това, яденето на 1-2 яйца на ден е напълно безопасно за като цяло здрави хора.

2. Сирене

Едно парче (22 g) швейцарско сирене осигурява около 20 mg холестерол и е добър източник на калций и други хранителни вещества.

Едно 12-седмично проучване при 139 души установи, че яденето на 3 унции (oz) или 80 g пълномаслено сирене на ден, което се счита за висок прием, не повишава LDL холестерола в сравнение със същото количество нисък холестерол. мазно сирене или равен брой калории от хляб и сладко.

Сирене на вечеря: Как ще повлияе на спокойния ви сън

3. Миди

Черупчестите мекотели — включително миди, раци и скариди — са отлични източници на протеини, витамини от група В, желязо и селен.

Порция от 3 унции (85 g) консервирани скариди осигурява 214 mg Доверен източник на холестерол. Изследванията на Trusted Source обаче показват, че хората, които ядат повече морски дарове, могат да изпитат подобрено когнитивно, зрително и сърдечно-съдово здраве.

4. Стек

Отгледаната на пасища пържола е пълна с протеини и важни витамини и минерали.

То е с по-ниско съдържание на холестерол от говеждото от фермата и съдържа значително повече омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителни свойства.

Порция от 113 g пържола, отгледана на паша, съдържа около 62 mg холестерол.

5. Органични меса

Богатите на холестерол меса от органи - като сърце, бъбреци и черен дроб - са много питателни.

Например, пилешкото сърце е отличен източник на мощния антиоксидант CoQ10, както и на витамин B12, желязо и цинк. Порция от 1 чаша (145 g) осигурява 351 mg доверен източник на холестерол.

6. Сардини

Освен че са заредени с хранителни вещества, сардините са удобен източник на протеини.

Една порция от 3,75 унции (92 g) от тези малки рибки съдържа 131 mg Доверен източник на холестерол. Той също така осигурява 63% от дневната стойност (DV) за витамин D, 137% от DV за витамин B12 и 35% от DV за калций.

7. Пълномаслено кисело мляко

Пълномасленото кисело мляко е богата на холестерол храна, пълна с хранителни вещества. Една чаша (245 g) пълномаслено кисело мляко съдържа 31,8 mg доверен източник на холестерол.

Сътрудниците на увеличават приема на пълномаслени ферментирали млечни продукти с намален LDL холестерол и кръвно налягане и по-нисък риск от инсулт, сърдечни заболявания и диабет.

Храни с висок холестерол, които трябва да избягвате

Докато някои храни, богати на холестерол, са много питателни и могат да бъдат полезни за вашето здраве, други могат да бъдат вредни. Ето 4 храни с висок холестерол, които е най-добре да ограничите или избягвате.

1. Пържени храни

Пържените храни, като дълбоко пържени меса и сирене, са с високо съдържание на холестерол и си струва да се избягват, когато е възможно.

Това е така, защото те са с високо съдържание на калории и може да съдържат трансмазнини, които могат да увеличат риска от сърдечни заболявания и да бъдат вредни за вашето здраве по много други начини. Високият прием на пържени храни също е свързан с повишен риск от сърдечни заболявания.

2. Бързо хранене

Приемът на бързо хранене е основен рисков фактор за множество хронични заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване.

Хората, които често ядат бързо хранене, са склонни да имат по-висок холестерол, повече коремни мазнини, по-високи нива на възпаление, по-високо кръвно налягане и нарушено регулиране на кръвната захар.

3. Обработени меса

Преработените меса, като колбаси, бекон и хот-дог, са храни с високо съдържание на холестерол, които трябва да ограничите в диетата си.

4. Десерти

Бисквитите, тортите, сладоледът, сладкишите и другите сладкиши обикновено са с високо съдържание на холестерол, добавени захари, нездравословни мазнини и калории.

Изследванията свързват високия прием на добавена захар със затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания, умствен упадък и някои видове рак. Освен това в тези храни често липсват хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да процъфтява, като витамини, минерали, протеини и здравословни мазнини.

Какво е холестерол и вреден ли е

Холестеролът е восъчно вещество, намиращо се в телата ни и в животински продукти като месо, яйца и млечни продукти. Важен е доверен източник за производството на хормони, усвояването на витамин D и производството на жлъчка за смилане на мазнини.

Вашият черен дроб произвежда холестерол, но можете да го получите и чрез консумация на храни от животински произход. HDL („добрият“) холестерол помага на тялото ви да отдели излишния холестерол, докато LDL („лошият“) холестерол е свързан с натрупването на плаки в артериите.

Когато приемате допълнителен холестерол, тялото ви го компенсира, като намалява количеството, което произвежда естествено. За разлика от това, когато приемът на холестерол с храната е нисък, тялото ви увеличава производството на холестерол, за да гарантира, че винаги има достатъчно от това жизненоважно вещество.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес