Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„От 30 години е така“: Глоби за косо паркиране в столичния кв. „Банишора“

07 октомври 2024, 10:36 часа • 447 прочитания

Жители на столичния кв. „Банишора“ се сдобиха масово с глоби за неправилно паркиране на мястото, където цял живот оставят автомобилите си. Според тях нарушение няма и те винаги са го правили по този начин.

Какъв е казусът?

Хора от няколко жилищни блокове паркират колите си косо на булеварда. Те твърдят, че го правят от години, тъй като по този начин се събират повече коли, а паркоместа в в квартала няма.

ОЩЕ: Пребиха мъж в София, искал да паркира пред блока си

„Преди седмица на всички коли, паркирани косо, бяха наложени глоби. В закона е предвидено наистина, че това паркиране е забранено, но в случая тук не се пречи на движението и на градския транспорт. Повече от 30 години се паркира по този начин и това беше изненадващо за всички“, сподели Наско Банков в ефира на bTV.

Според Теодора Аврамова това е единственият начин, по който може да има място за всички автомобили. Според нея са нужни промени. „Няма паркоместа в квартала“, каза тя и предложи да се помисли за това, да се махнат всички забранителни знаци за спиране и паркиране и да се създадат повече места.

На мястото няма знак за забранено паркиране. Обяснението на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) е, че хората са в нарушение понеже не са спрели успоредно, а косо. Санкцията фиш от 20 лв.

ОЩЕ: "По нито една централна улица не се паркира спокойно - изчаква се, това е културата"

„Имаме постъпили над 94 сигнала за район „Сердика“, като над 11 са за този участък. Хората трябва да паркират по установения ред по закон. Съгласен съм, че местата за паркиране са недостатъчни, но колите се паркирани в нарушение и дават предпоставка за ПТП и за други инциденти, тъй като в близост има и училище“, каза Ивайло Симеонов от ЦГМ. „Санкцията си е санкция, не можем да делим нарушенията на това дали има, или няма места. Имаме множество сигнали за неправилно. Постоянно търсим контакт с всяка местна администрация да решим проблема по най-добрия начин“, допълниха от ЦГМ.

Според хората обаче, паркирайки по този начин, те не застрашават движението, нито хората. „Колко катастрофи са станали точно тук? Нито една“, отсвириха живущите в района.

Те предлагат мястото да бъде регламентирано с маркировка и пътни знаци и да се запази косото паркиране. За целта подготвят петиция и са категорични, че ще продължат да паркират по този начин, тъй като нямат друг избор. 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес