Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"При комшиите": Бивш тим на Гонзо е фурорът в Турция, Имобиле не спира да вкарва (ВИДЕО)

07 октомври 2024, 12:55 часа • 413 прочитания

"При комшиите" е спортна рубрика на Actualno.com с автор Джем Юмеров, посветена на интересни истории, анализи и проблемни теми от областта на турския футбол.

 

Турското футболно първенство от години събира все повече и повече звезди. През този сезон атаките на истанбулските грандове Галатасарай, Фенербахче и Бешикташ са водени от Виктор Осимен/Мауро Икарди, Един Джеко и Чиро Имобиле. Топ нападателите са подпомагани в предни позиции от класни играчи като Дрис Мертенс, Душан Тадич, Рафа Силва, Жоао Марио и редица други. 

Самсунспор блести в Турция

Останалите клубове от елита на южната ни съседка, които нямат финансовите възможности на гореизброените колоси, трябва да се борят с далеч по-скромни футболисти. Един тим от Северна Турция показва, поне засега, че има как това да се случи. Става въпрос за бившия отбор на Георги Иванов - Самсунспор.

ОЩЕ: В няколко публикации: Галатасарай се подигра брутално с Жозе Моуриньо (СНИМКА)

След осем проведени кръга "червените светкавици" заемат второ място в класирането с 18 точки - 4 зад лидера Галатасарай, 1 пред третия Бешикташ и с две повече от четвъртия Фенербахче. "Черните орли" и "жълтите канарчета" са с мач по-малко, но това не омаловажава успеха на Самсунспор.

6 победи и 2 загуби за непретенциозния тим

Възпитаниците на Томас Рейс допуснаха две поражения до момента през сезона. Те отстъпиха с 0:2 на Бешикташ в първия кръг и с 0:1 на Коняспор в петия. В другите шест срещи "червените светкавици" постигнаха победи, а най-драматичната беше срещу Мъри Стоилов и Гьозтепе с 4:3. След паузата за националните отбори за Самсунспор предстои сериозно предизвикателство - двубой с Фенербахче у дома. Този мач ще покаже дали бившият тим на Гонзо може да има амбиции за сериозно класиране, или успехът досега е бил плод на случайност.

ОЩЕ: Галатасарай разпиля Фенербахче на Моуриньо! Осимен с красива асистенция (ВИДЕО)

Чиро Имобиле оглавява голмайсторската листа в Турция

И докато в Самсунспор няма голямо име, то в голмайсторската листа на турското първенство те изобилстват. Със 7 попадения лидер в таблицата е асът на Бешикташ Чиро Имобиле. От началото на кампания опитният италианец рядко пропуска да се разпише. Той реализира и в последния кръг при равенството 1:1 на "черните орли" с Газиантеп.

Битката е ожесточена

Някогашният нападател на Лацио е следван от Един Джеко, Жоао Фигерейдо и Кшищоф Пьонтек, които са матирали противниковите вратари по пет пъти. Заради контузия в класацията изостава Мауро Икарди. Аржентинският таран се завърна на терена за Галатасарай и със сигурност попада сред фаворитите за "Златната обувка". 

Няма Един, няма Мауро: В Турция има нов шеф и той се казва Чиро!

Подобно на генералното класиране, и това за голмайстор №1 е в начален етап, като може да претърпи генерални промени. Засега обаче Галатасарай се очертава фаворит за титлата. Чиро Имобиле пък е категорично решен да прекрати съревнованието между Джеко и Икарди за най-добър реализатор в Турция.

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ ОТ "При комшиите": Специалния взриви Турция: Намекна за шуробаджанащина и подпиране на Галатасарай (ВИДЕО)

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес