Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Страх от колосален взрив: Никой в Европа не иска да приеме кораб, натоварен с 20 000 тона селитра в Русия

07 октомври 2024, 12:41 часа • 1219 прочитания

Товарен кораб с 20 000 тона селитра над един месец не може да влезе в нито едно европейско пристанище. Причината - опасения на местните власти навсякъде, че може да се стигне до трагедия като тази в Бейрут преди няколко години.

Още: Взривът в Бейрут е бил със силата на земетресение с магнитуд от 4,5

Още: Страховитият взрив в на пристанището в Бейрут

Корабът плава под името MV Ruby и е под малтийски флаг, а товарът е взел от руското пристанище Мурманск, като крайната дестинация е Африка. Плавателният съд обаче има нужда от ремонт - но не може да намери къде да го направи в Европа, съобщава The New York Times.

Ремонт се налага, защото малко след като излязъл от Мурманск, корабът засяда, което води до повреди по корпуса, витлото и руля. От 1 до 4 септември плавателният съд е бил в норвежкото пристанище Тромсьо - там е направена дисгностика, но не и ремонт. Оттогава корабът няма право да акостира никъде в Европа. Властите на Литва и Великобритания, край чиито брегове корабът е опитал да акостира през последната седмица, вече му отказаха. Дори Малта не прие кораба - това може да стане единствено ако той първо разтовари селитрата. Сега компанията от ОАЕ, която управлява кораба - Serenity Shipping, поиска разрешение да акостира, за да разтовари селитрата на друг кораб и да извърши ремонт на Ruby.

Амониевият нитрат е популярен тор. Нитратите са експлозивни, особено в големи количества. Нагряването или например значителна промяна във влажността на въздуха може да доведе до експлозия. През август 2020 г. поради заваръчни работи в пристанището на ливанския Бейрут детонираха 2750 тона селитра - в резултат на мощната експлозия загинаха над 200 души, а още около 300 000 останаха без дом. На борда на Ruby има около 8 пъти повече селитра - въпреки че е известно, че корабът не е повреден от товара.

Още: Ще има ли последствия за собственика на товара, взривил пристанището в Бейрут?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес