Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Милиони за граждански бюджети: София очаква идеите на столичани за проекти в районите (СНИМКИ)

07 октомври 2024, 11:20 часа • 276 прочитания

Нови градски инициативи и фестивали, облагодоряване на междублокови градини и пространства, детски площадки, стойки за колелета, игрища, пешеходни пътеки, велоалеи - всички тези идеи очакват столичани с "гражданските бюджети".

Инициативата на Столична община за първи път дава реална власт на жителите на отделните столични райони, които могат да подават идеите си под формата на проекти до 30 октомври. Общата сума, с която ще бъдат финансирани проектните предложения, е 5,3 милиона лева под формата на т.нар. "граждански бюджети" за София.

Кой може да кандидатства?

Към всеки от 24-те района вече са преведени 200 хиляди лева за реализацията на проекти на граждани или сдружения. Минималният бюджет за един проект е 20 хиляди лева, а за идеи с общоградско значение са останалите половин милион лева от цялата сума. Изискването за тези проекти е всеки да е на стойност поне 250 хиляди лева. Тези средства са от бюджета на София за 2024 г. и срокът за реализация на избраните от гражданите проекти е 15 месеца, като изпълнението е задача на районните администрации.

Снимка: iStock

От Столичната община посочват примерните сфери, подходящи за проекти с граждански бюджет, но гражданите не трябва да се ограничават само с тях:

  • Градска среда
  • Солидарност
  • Околна среда
  • Култура и наследство
  • Спорт
  • Образование и младежки дейности
  • Мобилност
  • Сигурност
  • Жилищна политика
  • Споделена икономика.

Как се кандидатства?

Всеки с навършени 16 години и с настоящ адрес на територията на съответния район има право да изпрати предложение. За граждански групи (инициативни комитети и др.) и неправителствени организации също се изисква адресът да е в района. За проектите с общоградски принос условието е кандидатът да е с настоящ адрес в Столичната община.

В заявлението трябва да се опише проектното предложение, кой е авторът му, къде е избраното място и за колко време може да се осъществи, както и за колко хора би бил полезен проектът, ако се реализира. И най-важното - какъв бюджет е нужен. Минималната допустима стойност за един проект е 20 хиляди лева - ето защо е важно преди да се подаде заявлението, експерт да изчисли неговата реална стойност. "Най-добре е да се потърси съдействие от районната администрация", препоръча на гражданите Иван Василев, зам.-кмет по финансите, строителството и здравеопазването, на обсъждане на гражданските бюджети в район "Витоша", цитиран от "Дневник". Там са наясно колко струват различните материали и строително-монтажни дейности.

Още: Близо 5 млн. лв. за облагородяване на София - ето как се разпределят средствата

Авторите на добри проекти, но по-евтини от 20 хиляди лева, биха могли предварително да потърсят съучастие. Например ако облагородяване на междублоково пространство излезе 10 хиляди лева, да се приобщят към инициативата и живеещи в съседни блокове и да се включат в проекта още площи.

Снимка: iStock

Кои идеи не са допустими?

Първото условие е реализацията на проекта да е само върху терен общинска собственост, не частна или държавна. "Трябва да бъде на територията на Столичната община и върху собственост на Столичната община", подчерта още Василев.

Като недопустими общината посочва предложения за:

  • пътувания в страната и чужбина
  • дейности, вече предвидени за финансиране от общината или по програми, финансирани от Европейския съюз
  • разходи за наемане на персонал и др.

Заявлението с проекта се написва на специален формуляр, който може да се подаде:

  • дигитално на е-адрес: idei-za-grada@sofia.bg
  • на хартия в деловодството на Столичната община на ул. "Московска" №33 или в районната администрация по местоживеене
  • чрез системата за сигурно електронно връчване тук

Заявените проекти се преценяват за допустимост от назначена за целта районна комисия от трима до петима експерти. Те ще проверят дали избраното място за проекта е общинско, дали е в регулация, има ли нужда от проектиране, от издаване на разрешение за строеж и други административни изисквания. Тази проверка трябва да приключи до 15 ноември, а дотогава комисията може да върне проекта за корекции. "Тази комисия гледа само дали са допустими проектите, но няма да ги оценява. Единствено гражданите ще избират кой да бъде реализиран", подчерта още зам.-кметът Василев.

Още: Ето как ще се казват новите станции от разширението на метрото

Снимка: iStock

Гласуване от гражданите

Одобрените като допустими проекти ще бъдат качени на платформа за гласуване, която все още се разработва, като се акцентира върху методиката за установяване дали гласуващият е с настоящ адрес в района, в който ще се реализира проектът, каквото е изискването. Предложенията ще се класират според събраните гласове от жителите на района. "Всеки може да гласува за няколко проекта - за десет проекта по 20 хил. лв. или за два проекта по 100 хил. лв.", даде примери зам.-кметът Василев. Ако общата сума на одобрените проекти в даден район надвишава с малко отпуснатите 200 хил. лв., "ще сме гъвкави да отпуснем малко повече пари", обеща той.

Още: Над 500 български фирми кандидатстваха за разработване на иновации

Ако даден район не усвои отпуснатите средства от бюджета за 2024 г., те ще се прехвърлят като преходен остатък в следващата година, но няма да бъдат "заключени" за същата цел. През 2025 г. ще започне нова кампания "Идеи за София", финансирани от общината, вероятно с по-високи граждански бюджети за всеки район.

"Тази година е експериментална, затова подходихме с еднакъв граждански бюджет за всички райони. Ресурсът е малък и трябва да се приоритизира. Вероятно през следващата средствата за различните райони ще са различни. Философията ни за тези бюджети е да насърчим връзката между гражданите и районните администрации. Но има и друго - от всички райони ще получим идеи за проекти, които ще заложим в бъдещия общински бюджет", каза още Василев пред живеещи в район "Витоша", цитиран от "Дневник".

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес