Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За първа година държавата осигурява 200 000 лв. издръжка за Бачковския манастир

03 януари 2017, 14:34 часа • 1226 прочитания

За първа година държавата осигурява издръжка за Бачковския манастир, в размер на близо 200 000 лева. Това съобщи игуменът на манастира архимандрит Симон.

"Това не е правено от 1990 година насам", уточни отец Симон. Преди тези години манастирът е получавал от държавата по 100 000 лева годишно за издръжка. Очаква се държавната субсидия от 199 000 лева да пристигне всеки момент.

„Радвам се, че направихме най-важното – убедихме народните представители, че наистина издръжката на Бачковския манастир, като втори по големина в България и като национален паметник на културата, трябва да се възстанови”, каза архимандрит Симон. „Това се случва по наше настояване и с помощта на народните представители от Пловдив, като заслугата е най-вече на Менда Стоянова, като народен представител в Пловдивска област”, уточни отец Симон, цитиран от Фокус.

И тази година в Бачковския манастир ремонтите ще продължат. Започва възстановяване на Южното крило, където има около 15-16 стаи, които трябва да бъдат обновени. За тази цел ще е нужен доста сериозен ресурс. Според игумена, там всички комуникации са занемарени – водоснабдяване, електроснабдяване, трябва да се помисли и за топлината.

„Моята амбиция е до празника на манастира, 15 август, крилото да заработи”, добави отец Симон.

Той уточни, че през изтеклата година държавата е отпуснала еднократно 300 000 лева, с които са успели да завършат това, което е било планувано.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес