Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Републиканците в Конгреса готови за диалог за оръжията

19 декември 2012, 12:18 часа • 8361 прочитания

Републиканците в Конгреса на САЩ, подложени на обществен натиск, промениха позицията си относно евентуалното ожесточаване на процедурите за продажба на оръжие на гражданите и заявявиха, че са готови да обсъждат мерките, които биха могли да предотвратят трагедии, подобни на случилата се в петък в щата Кънектикът, когато нападател застреля в училище 20 деца и шестима възрастни, предаде РИА Новости.

На закрито заседание парламентарната група на конгресмените-републиканци обсъди последствията от стрелбата в Кънектикът и мерките, които партията и Конгресът могат да предприемат във връзка с искането на обществото да се преразгледа отношението към продажбата на огнестрелно оръжие в страната.

Вчера пък президентът на САЩ Барак Обама подкрепи идеята за внасяне за разглеждане в Конгреса на законопроект за забрана на продажбата на бойно оръжие, но смята, че това може да бъде само една от мерките за прекратяване на насилието в страната.

„Барак Обама подкрепя идеята на сенатор Фейнстейн да се възроди законопроектът, който забранява продажбата на бойно оръжие, но проблемът е по-широк”, посочи говорителят на Белия дом Джей Карни.

Той допълни, че според президента е необходим общонационален диалог относно борбата с насилието.

Обама нареди на членовете на кабинета да формулират пакет с предложения, които може да включват и връщане на забраната за автоматичните пушки. Начело на инициативата ще бъде вицепрезидентът Джо Байдън.

Голяма част от демократите в Сената настояват за промяна на законодателството. Но за всяка голяма промяна ще бъде нужна и подкрепа от страна на водещите републиканци.

Редактор: Десислава Ушатова

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес