Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата и МВР с различни версии защо Борисов излезе от ареста

18 март 2022, 21:48 часа • 9054 прочитания

Получила ли е прокуратурата навреме всички необходими материали относно арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова? Прокуратурата твърди, че не - дошли били допълнителни материали след като тримата вече са освободени. От полицията обаче казват, че още по обяд са пратили всичко необходимо на държавното обвинение и са счели, че даденото е достатъчно за обвинение.

Версията на прокуратурата

След 10:00 часа днес (18 март) в Софийска градска прокуратура е докладван факс, с който ГДНП са уведомили, че са образували досъдебно производство за изнудване срещу бившия премиер Бойко Борисов. Според уведомлението то е образувано в условие на неотложност. Със същия факс СГП е уведомена за задържането до 24 часа на Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов. Това съобщи на брифинг Десислава Петрова от Софийска градска прокуратура, която изнесе повече подробности по случая.

До момента по делото били разпитани 6 свидетели, като сред тя е и премиерът Кирил Петков, с чийто разпит е започнало делото срещу Борисов. Петков е разказал пред разследващия полицаи за срещата с Лаура Кьовеши и твърдения на Божков, които бил чел в медиите, като не ги допълнил с нови обстоятелства. Самият Васил Божков не е разпитван по това дело, казаха от прокуратурата.

По делото бил разпитан и служител в търговско дружество на Божков. Той казал, че бизнесменът се познавал с Горанов и Борисов и се е срещал с двамата. Свидетелят казал, че Божков е разполагал със значителни парични средства, но не е твърдял, че е бил изнудван. Разпитан бил и още един свидетел, управител на фирма на Васил Божков, който е дал сведения за начина, по който бизнесменът е оперирал със средствата. Той изрично заявява, че никога не му е възлагано да посещава държавни институции с цел носене на парични средства, както и че никога не е придружавал Васил Божков при посещенията му в Министерството на финансите и Държавната комисия по хазарта. Разпитан е и служител на ведомството, който е бил свидетел на срещи между Васил Божков и Владислав Горанов, но изрично е посочил, че бизнесменът винаги е идвал само с пура в ръка и не е носил торби, пликове или друг багаж, каза още Десислава Петрова.

Бивш депутат, член на Комисията по хазарта, също е разпитван. Той е посочил Менда Стоянова като свой политически опонент, който не е подкрепил неговите законодателни предложения и изразява лично предположение, че това е в резултат на влияние на Васил Божков, Бойко Борисов и Владислав Горанов.

Разпитан е и съдружник на Васил Божков, който е потвърдил, че бизнесменът се е срещал многократно с бившия премиер и финансовия министър, но уточнява, че никога не е присъствал на тези срещи. Той твърди, че Васил Божков е взимал пликове с пари преди тези срещи, но няма информация какво се е случвало с тях. 

Делото не е докладвано в неговата цялост, в СГП са постъпили допълнителни материали, чиято съотносимост ще бъде обект на допълнителен анализ. Те са свързани основно със снимков материал от медийни публикации. Изискани са и заповедите за задържане на трите лица, като те са постъпили в 20:30 ч. и видно от тях трите лица вече са били освободени. В СГП не са докладвани постановления за привличане на обвиняеми лица.

Евентуално повдигане на обвинение в този момент би било в нарушение на закона, каза още Десислава Петрова. Няма доказателства, че който и да е от тримата е извършил престъпление. 

Какво казва полицията

Същевременно около 21 часа тази вечер от МВР разпратиха информация до медиите, според която всички материали по образуваното досъдебно производство са предадени в деловодството на прокуратурата в 13:30 часа. Това е станало след отказ на наблюдаващия прокурор да се докладват лично от разследващия полицай.

Според МВР в тях е направено искане за повдигане на обвинение и на тримата задържани. В предадените на прокуратурата материали се съдържат и протоколите, в които са описани и веществените доказателства, приобщени към досъдебното производство. След няколко часа наблюдаващият прокурор е извикал разследващите полицаи като те са стояли до 17.30 часа в коридора на прокуратурата. Тогава е изискано от тях да донесат и самите веществени доказателства.

От веществените доказателства към настоящия момент не зависи произнасянето на прокурора относно повдигането на обвинение или удължаване на 72 - часова мярка за задържане. Всички съотносими материали за произнасяне на прокуратурата са били предадени своевременно, твърдят от вътрешното министерство.

ОЩЕ: Бойко Борисов излезе от ареста

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес