Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Посланието на един голям български учител: Несвободният човек не може да направи никакво откритие

03 март 2020, 08:45 часа • 12162 прочитания

Аз съм антиглобалист по отношение на културата. По отношение на икономиката е добре, но не и на културата. Това е мнението на известния български учител по физика Теодосий Теодосиев, който казва: "Богатството на света е неговото разнообразие".

Пред БНТ той беше категоричен, че като народ имаме с какво да се похвалим и имаме толкова медали по олимпиади по математика и физика, колкото Великобритания и Франция взети заедно в исторически план.

"Какво ни липсва – малко повече морал", каза Теодосиев, според който ние сме много даровити, умни и интелигентни.

"Доволен съм от това, че имам последователи – хора, които не се показват пред камера, а мълчешком работят. Трябва обаче да се излекуваме от някои неприятни традиции в нашата култура, иначе няма да оцелеем в този свят, в който се води икономическа война", добави Теодосиев.

За успехите на своите ученици, известният учител заяви, че се чувства като гражданин на света. „Давах огромна свобода на своите ученици – мен ме критикуваха за това в онази тоталитарна система”, сподели Теодосиев, след което беше категоричен: "Несвободният човек не може да направи никакво откритие".

Моят баща ми казваше, че каквото и да е общество да направиш, ще има хора, които ще търсят на кого да робуват. Свободата е едно вътрешно състояние, за което човек трябва да се пребори, добави големият учител и помоли: "Не е достатъчно човек да е умен, трябва да бъде разумен".

В разговора беше включен и инженер Петко Динев, един от учениците на Теодосиев. Още преди 30 години той почва да работи в НАСА и негова разработка са камери, които правят снимки за мисиите на Луната. От 2014 година насам всяка ракета, изстреляна от „Юнайтед Лаунч Алайънс”, е оборудвана с между 14 и 22 български камери. Досега 500 спътника са наблюдавали и снимали с тях Земята от Космоса. Динев е категоричен – горд съм, че съм българин.

През 2014 година дойде голямо национално признание за човека, който счита, че търпението е добродетел, припомнете си тук!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес