Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Незаконно ли изсича държавата собствените си дървета?

02 март 2019, 13:30 часа • 2119 прочитания

Близо 80 дървета за изсечени край Арбанаси, съобщава НОВА ТВ. Местността е наричана "Белите дробове" на Горна Оряховица. Полицията и горските стражари разследват случая, а сигналът е подаден от двама горнооряховчани. Според горското стопанство нарушение няма. Още преди няколко седмици местните забелязали раздвижване в гората - камион и служители на горското стопанство. Хората се поинтересували какво ще се случва в гората, като им било отговорено, че ще се извозва голямо количество дървесина.

По-късно собственик на земеделски земи, граничещи с тези, на горското стопанство, забелязал, че са изсечени дебели, стари и здрави дървета, а маркираните и изкривени си стоят. Той заедно с местен бизнесмен решават да подадат сигнал до Държавни горско стопанство-Велико Търново.

Директорът уверил, че след обход на неговия заместник, не са установени нарушения. След това становище, горнооряховчаните сезирали и по-горна инстанция - Регионална дирекция по горите-Велико Търново. От там установили, че има наличие на незаконна сеч на дървесни видове - черен бор, бял бряст и орех.

От фирмата, извършила сечта, отричат да имат вина. Към момента, докато тече разследването, всички видове сеч във Велико Търново са преустановени.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес