Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР наказва полицаи с мъмрене и порицание за смърт на арестанти

12 август 2024, 14:45 часа • 3211 прочитания

През последните пет години са регистрирани 12 смъртни случая в арестите на МВР в цялата страна. Това става ясно от отговор на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов след депутатски въпрос.

От изнесената информация става ясно, че по тези случаи се водят и досъдебни производства, което възпрепятства огласяването на информация по случаите и какви са причините за смъртта на задържаните лица.

След въпроса на депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" Стела Николова и Манол Пейков, министърът заявява, че след фаталните случаи на служителите на реда са налагани наказания предимно "порицание" или "мъмрене". Министърът не е уточнил има ли приключили досъдебни производства и повдигнати ли са обвинения срещу полицаи за смъртта на 12 задържани лица. Още: Стоянов: Неуспели политици търсят вариант за "ала-бала" на изборите (ВИДЕО)

От отговора му става ясно, че със заповеди на министър на вътрешните работи на двама служители на СДВР е наложено дисциплинарно наказание "порицание", но без да се посочва причината.

Със заповеди на директора на ОДМВР Пловдив на двама служители на дирекцията е наложено дисциплинарно наказание "порицание" и на един служител е наложено дисциплинарно наказание "забрана за повишаване в длъжност" за срок от една до три години, отново без да се даде яснота по случая.

Стоянов информира още, че със заповеди на директора на ОДМВР Силистра на един служител е наложено дисциплинарно наказание "уволнение" и един служител е с наложено дисциплинарно наказание "порицание".Още: "Един истински професионалист": Служители на МВР застанаха зад Калин Стоянов

В ОДМВР Стара Загора пък един служител е с наложено дисциплинарно наказание "мъмрене".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес