Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мюфтийството поиска спиране на делото за джамията в Монтана

12 април 2014, 16:41 часа • 15265 прочитания

Главното мюфтийство, представител на мюсюлманското вероизповедание в България, е поискало спиране на делото за терена до джамията в Монтана, заведено в районния съд, съобщи кметът на общината Златко Живков, предаде Стандарт нюз.

Причината е, че друго мюсюлманско вероизповедание – сунитско-ханефитско, му е оспорвало правото на наследник на вакъфските имоти. Кой е техният правоприемник, ще се решава на 13 юни т.г. от софийския апелативен съд.

Делото за терена до джамията в Монтана, който днес е част от двор на училище, построено преди 100 години, бе заведено в началото на 2013 година. Общината защити имота си като представи документи, че земята е била платена на мюфтийството в София преди години, когато е бил разширен дворът на училището. Районният съд е удовлетворил молбата на мюфтийството и е спрял делото.

Джамията е единствената в Монтана и за нея ищецът не можа да представи документи за собственост. Оказа се, че за храма се е грижела общината. Преди 20 години тя поставила врата, за да го предпази от разграбване.

Очакваме ако спечели делото си, второто мюсюлманско вероизповедание да предяви претенции към терена на училището и джамията, обясни кметът Златко Живков.

 

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес