Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Минимум 10 дни се копае новата обходна галерия в "Ораново"

24 юли 2013, 10:32 часа • 7338 прочитания

Прокопаване на обходна галерия с дължина 33 метра за откриване на двамата затрупани от свлачището на 16 юли миньори започна тази нощ в рудник "Ораново", предаде БГНЕС.

Новият подход в спасителните работи по откриване на двамата затрупани миналия вторник миньори потвърди началникът на рудника Валери Манов. Същото каза рано тази сутрин и енергийният министър Драгомир Стойнев.

"Прокопаването на новата галерия при най-оптимистични прогнози ще отнеме минимум 10 дни", каза Манов. Според него това е единственият начин за достигане до кръста на участък "А", където са работели Иван и Николай. "Дано не срещнем трудности", поясни Манов.

Все още двамата затрупани миньори не са открити. По-рано днес Стойнев заяви, че преразглеждат не само тази концесия, а и всички останали. Той подчерта, че не може спасителната служба от Бобовдол, която е тръгнала към рудника да кара с 60 км/ч и по пътя вече да се е развалила. Не е нормално спасителните служби да бъдат частни и ние да не можем да ги контролираме, подчерта Стойнев.

БГНЕС припомня, че спасителните дейности по издирването на двамата затрупани миньори бавно напредват. От 16 юли се издирват двама от затрупаните в рудник "Ораново" миньори. Други двама загинаха. На следващия ден след трагедията село Полена и село Полето се простиха с Асен Стойнев и Христо Младенов на 40 и 45 години. В спасителната акция на 300 метра под земята се включи специализираният отряд на мина Челопечене. Скалата, която бе открита и спряла спасителните дейности бе взривена.

Оцелелият шлосер Бойко Ружински каза тогава пред БГНЕС, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на шест души.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес