Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Маестро Федерер с лекция за Томич

19 януари 2013, 12:30 часа • 7095 прочитания

Световният номер 2 и поставен под номер 2 при мъжете на Australian Open Роджър Федерер изнесе истинска лекция на тема тенис и показа на австралийската първа ракета Бърнард Томич, че още доста хляб трябва да изяде, преди да се мери с най-добрите.

Федерер спечели с 3:0 сета (6:4, 7:6 (5), 6:1), като най-впечатляващото в мача беше, че Роджър допусна едва един шанс да бъде пробит, който си спаси спокойно. Федерер проби още в първия гейм на мача, преди Томич да разбере, че срещата е започнала и успя да удържи до края на сета собствените си сервиси.

Втората част се оказа и решаваща за крайния изход на двубоя. В нея Томич демонстрира желязна психика и спаси един куп шансове за пробив в течение на целия сет, като само веднъж при точка за пробив нещата в разиграването зависеха реално от Федерер, но той прибърза. Във всички останали случаи австралиецът от хърватски произход показа смела и много премерена игра. В тайбрека, на вълната на вдъхновението, Томич пръв направи минипробив след смазващ удар от форхенд по правата в движение, който беше изпълнен при пълно разтягане. Но точно в този критичен момент класата на Федерер си каза думата - той върна минипробива за 4:5 точки след страхотна защита, след това не даде шанс на своите два сервиса на Томич и накрая направи сетбола си на сервис на австралиеца след ново хубаво отиграване.

Последният сет в мача почна с единствената точка за пробив, която Томич получи в срещата, но Федерер се спаси, а след това веднага проби и до края на мача нямаше проблем срещу вече изгубилия желание за игра противник. В следващия кръг Роджър се изправя срещу друг представител на младата генерация - Милош Раонич, който има най-силния сервис от младежите в тура и с когото Федерер направи изумителен и драматичен мач на турнира от серията 1000 (Мастърс) в Мадрид през миналата година.

Голямата изненада на днешния ден обаче стана в мача на Хуан-Мартин Дел Потро. Аржентинецът, който беше сериозен кандидат за нещо голямо в Мелбърн извън обичайните заподозрени, загуби с 2:3 сета (3:6, 3:6, 7:6 (3), 6:3, 3:6) от французина Жереми Шарди. Дел Потро почна лошо мача си и набързо изостана с 0:2 сета след страхотна игра на французина, а Шарди дори поведе с пробив в третата част. Тогава аржентинецът се събуди, вдигна нивото си на игра, успя да измъкне частта в тайбрек и след това изравни сетовете. И когато психологическото предимство беше на страната на аржентинеца, Шарди използва един по-слаб сервис гейм на противника си, направи пробив и удържа опитите на Дел Потро за ново връщане в мача.

Автор: Ивайло Петров

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес