Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лаборатория за иновативно изкуство и исторически бордови игри на „Сцена Централни хали“

30 септември 2024, 15:59 часа • 334 прочитания

С богата палитра от атрактивни събития с образователен, творчески и развлекателен характер ще посрещне „Сцена Централни хали“ децата и младежите през октомври. На сутеренния етаж във възстановената от Kaufland емблематична сграда всеки гост може да намери нещо според своя вкус и интереси.

Първото събитие от поредицата е безплатна двудневната интерактивна работилница  180° - Лаборатория за иновативно изкуство“, ръководена от музиканта и куратор Александър Хаджиев. Тя ще се проведе на 1 и 2 октомври, от 15 до 18 часа, и е подходяща за гимназисти на възраст от 16 до 19 години. По време на работилницата импровизацията ще бъде разгледана не само като музикална техника или артистичен похват, но и като мощен инструмент за стимулиране на креативното мислене и личностното развитие.

Всяка събота и неделя през октомври ще се посветени на събития за най-малките посетители на Централни хали, а защо не и за приятно преживяване за цялото семейство.

На 5 октомври в 11 часа малчуганите са поканени на кукления театър Кученцето, което не можеше да лае“, за да разберат кой ще му помогне и през какви препятствия ще мине, за да научи „своя език“. На следващия ден, неделя, в 11.30 часа Валентина Стоева, позната от фондациите „Четене“ и „Детски книги“, заедно с  журналиста Милена Янинска, водещ на предаването „Социална мрежа“, ще дадат отговор на въпроса  „Екраните и децата: как да поставяме граници и има ли смисъл?“. Събитието е предназначено за всички ангажирани родители, които търсят експертно мнение по важни въпроси, свързани с развитието на децата им.

Следващата седмица в събота от 11 часа, Kaufland са подготвили Ателие за приказки“, в което децата ще влязат в ролята на създатели на обща приказка и тя ще се илюстрира пред тях в реално време. В неделя (13 октомври) програмата продължава с вече превърналото се в традиция събитие в партньорство с най-голяма детска книжарница Greenwich Junior „Нека четем заедно“, като този път книжката ще е „Лисан и малкия Жорж“.

На 19 октомври между 16 и 19 часа „Сцена Централни хали“ ще е домакин на първия турнир по исторически настолни игри. В състезанието могат да се включат деца и родители, които премерят сили в римски шах „Рота“. Това е един от трите проекта, които Общественият съвет на Централни хали отреди да получи допълнително финансиране в размер на 5000 лв. за рализацията му. Любопотен факт е, че неговите автори изследват свидетелства за настолни игри, играни в България през Древността, Античността и Средновековието. След това изработват ръчно автентични кожени възстановки на 10 древни игри, с които провокират участниците в тях да учат по интерактивен и забавен начин бита на българите в историческите епохи.  Затова не пропускайте да се пренесат назад във времето, седейки в близост до северната крепостна стена на древна Сердика, която се намира на сутеренния етаж в сградата на Централни хали.

На 20 октомври (неделя) в 11 часа  „Нека четем заедно“ са подготвили за децата много игри и загадки в работилницата  "Аз съм детектив" с героите Шаро Холмс и д-р Котсън. От 16 часа същия ден „Сцена Централни хали“ очаква своите гости за работилницата с образователна дискусия  Upcycle, чиято тема този път е есенен венец – перфектната сезонна декорация у дома.

В съботата в последния уикенд на октомври (26-ти) ще гостува тетър „Възраждане“ с представлението „Ах, тези родители“, което ще се играе от 11 и от 12.30 часа. На следващия ден детската програма ще започне с „Нека четем заедно“, като този път Greenwich Junior ще си партнира с Регионалния исторически музей – София, за да отбележат 110 години от рождението на майстора на пейзажа – живописецът Владимир Мански.

В навечерието на Хелоуин от Kaufland са подготвили две тематични работилници. На 27 октомври от 12,30 часа децата ще се научат как да направят керамични декорации за най-страшния празник, а на 31 октомври - кукла Вещичка.

Допълнителна информация за културната програма на „Сцена Централни хали“, както и детайли за предварителна регистрация и билети за отделните събития ще бъде регулярно публикувана на www.sofia-hali.bg и в социалните мрежи.

Лаборатория за иновативно изкуство и исторически бордови игри на „Сцена Централни хали“


Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес