Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Младежки организации основаха обединението "Национален фронт за младежта" (СНИМКИ)

30 септември 2024, 14:21 часа • 349 прочитания

Новото обединение "Национален фронт за младежта" излиза на политическата сцена, за да защити интересите на младежкия сектор.

С това послание стартира новата инициатива, част от мащабната кампания "Лигата на младите гласоподаватели". Нейното пето издание се организира отново от Националния младежки форум (НМФ)Студентска асоциация за изследване на международните отношения (САИМО) и Студентски клуб на политолога (СКП). Целта ѝ е да повиши информираността сред младите хора по важните политически теми и да скъси дистанцията между граждани и политици. За разлика от досегашните издания, този път младежите залагат на нови и провокативни послания, с които да повишат ангажираността на кандидатите за властта и още повече да засилят интереса на младите хора.

"Видя се, че политическите партии нямат понятие от темите за младежта. Ние искаме да се говори много повече за това как да се включат младите хора в процеса на вземане на решения, как се работи с младите хора. Не просто да застанем като едни мрънкащи младежи, защото ние всъщност не сме такива - ние сме активни, ние ходим по институции, знаем си правата, опитваме да разширяваме своето поле. Но и институциите трябва да се намесят в този процес", коментира председателят на Националния младежки форум Атанас Г. Радев.

Още: Футбол с кауза: Посолства, младежи и бежанци играят за "Училище по права на човека” (СНИМКИ)

По време на учредителното събрание бе подписан и манифест на младежко обединение "Национален фронт за младежта". Стремежът към утвърждаване мястото на младите граждани в политиката и обществото обединява хиляди души на възраст между 15 и 35 години около общия идеал - постигането на диалог между управляващите и младежкия сектор, с цел подобряване качеството на живот, гарантирането на достойно бъдеще и предоставянето на условия за развитие на младите хора в България, се посочва в манифеста.

"Ние, младежките организации и представителите на младежката общност в България се присъединяваме към обединение "Национален фронт за младежта", основано в рамките на кампанията "Лигата на младите гласоподаватели". Вярваме, че мястото на младежкия сектор е на политическата сцена, заедно с партийните субекти, с които да влезем в диалог относно бъдещето на младите в страната", се казва още в документа, цитиран от БТА.

Още: "Диалог между поколенията": Историческо тв предаване и дебат между младите хора и политиците (ВИДЕО)

Обединението ще работи за осигуряване на среда, насърчаваща благополучието и развитието на младите хора и младежките организации, заявяват авторите на манифеста. Сред целите на обединение "Национален фронт за младежта" е да се работи за:

  • пълноценното включване на младите хора и младежките организации в процесите на вземане на решение на всички нива;
  • насърчаване на младежкото политическо участие и ангажираността с обществено-политическите процеси на национално и европейско ниво; 
  • разработване на по-ефективни механизми за борба с дискриминацията; 
  • налагане на стриктни регулации на неплатените стажове с цел ограничаване експлоатацията на труда; 
  • стимулиране на активно политическо участие и подготвяне на актуална програма за гражданско образование, съобразена с потребностите и когнитивните способности на младото поколение.

Сред целите на обединението е да се работи и за равен достъп до лекарска грижа, стремеж към опазване на физическото и психическото здраве на младите хора в България и адекватна помощ и борба със зависимостите при младите хора (алкохолна, наркотична, хазартна) и информационна кампания за превенция.

Формацията ще представлява младите хора в България в директен дебат с представители на партиите по повод предстоящите парламентарни избори. Събитието ще се проведе на 10 октомври (четвъртък).

Още: Младежи учредяват “Национален фронт за младежта” с провокация към кандидатите за депутати (СНИМКИ)

Активността на изборите за ЕП е по-ниска от тази на националните избори на 9 юни 2024 г., където общо гласувалите са 2 268 849, от които отново 12,8% младежи - или 290 400 българи на младежка възраст, което се равнява на около 49% от имащите право на глас младежи, се посочва в доклада на тема „Младежкото участие на изборите за европейски парламент – 9 юни 2024“. Докладът бе представен вчера от председателя на Национален младежки форум Атанас Радев и д-р Яница Петкова.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес