Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Измамното спокойствие" пред Борисов и гладът за нов месия: Анализ на Петър Чолаков (ВИДЕО)

27 септември 2024, 15:00 часа • 3004 прочитания

"Има глад за нов месия, но има и повече рационализъм у избирателите – те няма да се хвърлят на всичко ново". Такъв анализ на политическата криза направи в Студио Actualno социологът и политолог доц. Петър Чолаков.

"Измамно спокойствие за ГЕРБ"

Той коментира проучването на "Алфа Рисърч", според което ГЕРБ-СДС води с около 10% пред ПП-ДБ, а ДПС-Доган е с повече подкрепа от ДПС-Пеевски. "Политиката и аритметиката са различни неща. Моята теза е, че тук има едно измамно спокойствие, по което не трябва да се подлъгват Борисов и ГЕРБ. Това, че са първи, не им решава никакви проблеми. Управленска формула с мандата си се вижда, че е трудно да реализират. Има и много сериозен вот, който е разпилян и е срещу модела ГЕРБ и ДПС. Въпросът е кой ще го обере", смята Чолаков. Според него избирателите искат редовно правителство, но не какво да е.

Още: "Турската общност няма да позволи гавра с нея": Татяна Дончева за ДПС и влиянията в партиите (ВИДЕО)

"Хем не може да се сформира редовно правителство, хем ГЕРБ си стоят във властта – правителството на Главчев си е правителство на ГЕРБ плюс хора от ДПС", твърди той. По думите му - ДПС участва и е участвало във властта: "Мислите, че в правителството на Денков е бил само Калин Стоянов? Да не споменавам имена. Баницата беше много сериозно разделена".

Доган срещу Пеевски

"За избирателите на ДПС Ахмед Доган е човек, който ходи по вода. Той е светец. Това е неговият най-силен коз. Има и нещо друго - този човек е създателят на ДПС, той е архитектът, а Пеевски дойде и му взе името и марката ДПС. Не бих изключил по места да има доста остро противоборство" между двете фракции, каза Чолаков и припомни физическите сблъсъци между представители на ДПС и ДОСТ на отцепилия се Лютви Местан.

Още: "Пеевски преброи дните на ДПС": Специален анализ на Корман Исмаилов (ВИДЕО)

"Много от съратниците на Доган, създали заедно с него ДПС, го обвиняват, че е овладял движението, узурпирал е властта. Сега той се довери на един човек, нарече го феномен, а този човек го изигра. Това е голямата трагедия. Бащата беше предаден от своя доведен син", коментира политологът.

Гледайте още в интервюто: защо социолозите дават нисък резултат на "БСП - Обединена левица" и кога ще има "президентски политически проект"?

Водещ: Мирослав Димитров

Още: "Борисов не може да си позволи пак да не състави кабинет": Анализ на Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес