Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Антон Кутев: Борисов ще изгуби всичко, ако тръгне с Пеевски, но и ако се изправи срещу него (ВИДЕО)

30 септември 2024, 15:30 часа • 2809 прочитания

Мисля, че ще има желание и от управляващите и от управляваните да има правителство, така че ще се положат усилия. Въпросът е какво ще е то. Има два варианта - досега през годините деленето в политическото пространство е било на ляво и дясно. Сега вече не е, в момента делението ще бъде с Делян Пеевски или против Делян Пеевски. Това са двете възможни управления. Това обяви в интервю за Студио Actualno бившият депутат от БСП и говорител на служебните кабинети на Стефан Янев и Гълъб Донев - Антон Кутев.

По думите му е правителство без ГЕРБ най-вероятно няма да може да се формира. "Бойко Борисов трябва да реши дали ще управлява с Пеевски или срещу него. Решението на Борисов няма да бъде нито морално, нито съвестно, ще бъде продиктувано от други мотиви - колко силни са тези мотиви предстои да видим", каза Кутев. Още: "Демократична България" се е договорила с ГЕРБ за кабинет: Настимир Ананиев в Студио Actualno (ВИДЕО)

Според него и в двата случая, дали ще бъде с Делян Пеевски или срещу него, управлението, което предстои, ще бъде кратко, защото няма да има "мощта и защото е нелегитимно".

"Ще му струва ужасно много"

"Аз не очаквам повече от 450 хил. гласа за ГЕРБ, които ще бъдат най-вероятно първа политическа сила, които от 6,5 млн. избиратели, това са 7%, тоест ти нямаше легитимност. Ако ти имаш 30%, 40%, ти и да направиш някоя грешна стъпка и да направиш коалиция с някой, когото твоите 40% не харесват, те ще ти го простят, защото имаш маса, имаш сила. Когато имаш 7% никой няма да ти прости една лоша коалиция. Ако Борисов се подаде на идеята да влезе в лошата коалиция с Пеевски, това ще му струва ужасно много, вероятно всичко, защото след това той ще бъде на ръба на изпадането. От друга страна то си е същото и ако направи обратното", добави бившият депутат. Още: "Измамното спокойствие" пред Борисов и гладът за нов месия: Анализ на Петър Чолаков (ВИДЕО)

"Реално погледнато - ако тръгне срещу Пеевски и се окаже, че му потекат дела, ако действително хората, които казват, че Делян Пеевски е в състояние да направи такива неща, са прави. За Борисов не предстоят свежи дни, той ще спечели най-вероятно изборите с най-много гласове, те обаче ще бъдат по-малко от предишния път и резултатът ще бъде, че той просто е поставен да изпълнява чужди желания и ще видим колко ще се раздаде в тази си функция", продължи анализа си той.

Ситуацията в БСП

"Не вярвам, че Пеевски има лостове в БСП и смятам, че слуховете за това са силно преувеличени. Делян Пеевски всъщност има малко неща, но те са точно на място. Той има инструментаруим, с който да управлява определени политически процеси", така Кутев отговори на въпроса дали съпредседателят на ДПС, санкциониран по закона "Магнитски" за корупция, има лостове, с които да контролира "столетницата". Още: "Турската общност няма да позволи гавра с нея": Татяна Дончева за ДПС и влиянията в партиите (ВИДЕО)

Защо и как хората, които управляват съдебната система, могат да влияят и на политическите процеси у нас - вижте в пълното интервю с Антон Кутев.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес