Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Демократична България" се е договорила с ГЕРБ за кабинет: Настимир Ананиев в Студио Actualno (ВИДЕО)

27 септември 2024, 19:30 часа • 1795 прочитания

Партия "Волт" няма да регистрира листи с кандидати за парламентарните избори на 27 октомври, съобщават от формацията. Партията призовава своите членове и симпатизанти да подкрепят преференциално кандидати на "Продължаваме промяната". За да коментира темата в Студио Actualno поканихме лидера на "Волт" Настимир Ананиев

"Аз твърдя, че "Демократична България" се е договорила с ГЕРБ за съставяне на кабинет и в момента украсяват по какъв начин да изглежда. В момента тече пазарлък - кой ще бъде премиер, кой какви министри ще вземе, дали ще се назначават политически лица. Защото какво се случва, ако премиерът ни е Марио Драги, но министър отново е Делян Добрев или Теменужка Петкова, какво от това?", заяви той.

По думите му "Продължаваме промяната" също върви в такава посока, но не знае дали са казали "да". "Но "Демократична България" са казали да", категоричен бе Ананиев. Още: "Измамното спокойствие" пред Борисов и гладът за нов месия: Анализ на Петър Чолаков (ВИДЕО)

"Всеки, който следи процеса, може да види, че никой не поставя под въпрос, че ще има нова сглобка или кабинет на националното спасение. Името (на премиера, бел. ред.) за мен не е важно. Въпросът е, че правителство най-вероятно ще има и това правителство трябва да се види какво мнозинство ще има зад него. Виждате, че дебатът, който се води публично, е кой ще е премиерът. Дали Марио Драги или някой друг - това не е важно, важно е какво мнозинство има зад един бъдещ кабинет", каза още бившият депутат.

Защо "Волт" не е в ПП-ДБ?

По темата защо партията му вече не е част от дясното обединение, Ананиев заяви:

"Има разминаване в публични заявки. Излизат лидери на коалицията и казват "обединението прави силата", а в един момент в 49-ото Народно събрание коалицията беше с шест партии, в 51-ото ще са три партии. Когато казваш, че обединението прави силата ти трябва да го подкрепиш с действия, не само на думи. Би трябвало да се опиташ да привлечеш повече хора от тази общност, която подкрепя европейския път на България и искат нормалност. Още: "Пеевски преброи дните на ДПС": Специален анализ на Корман Исмаилов (ВИДЕО)

Според него причина за раздялата с партиите, които вече не са в ПП-ДБ е тяхната твърда позиция срещу коалиция с ГЕРБ. "Всеки може да чуе моята позиция на онзи прословут запис на ПП. Там много ясно казвам, че ще бъдем излъгани, че се следват стъпките на "Реформаторския блок", който беше подведен. 

"Дори в ляво се получи безпрецедентно обединение на 15 партии, които се отлюспваха 10-15 години, а сега се обединиха", заяви той.

Защо "Волт" подкрепя само част от коалицията ПП-ДБ и какви ще са резултатите от изборите според Настимир Ананиев - вижте в пълното интервю. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес