Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова руска тактика срещу морски дронове, танк "Леопард" работи и след като е поразен (ВИДЕО)

30 септември 2024, 14:38 часа • 1432 прочитания

Специалните части на Руския черноморски флот вече тренират нов метод за отбрана срещу украинските морски дронове (най-често "Магура V") - прехващане с FPV дронове-камикадзе, които се изстрелват от борда на летящ хеликоптер. Видео на тренировка за такава операция вече обикаля социалните мрежи.

Украинското специализирано издание Defense Express коментира, че тази тактика не бива да се подценява – защото руснаците са на достатъчно голяма дистанция от обхвата на портативните ПВО системи, слагани на украинските дронове (те са с малък обхват и за защита на дронове – например системата R-73 има само 12 километра обхват) и защото в морето няма толкова интензивно електронно заглушаване, както на сушата, на фронта в Украйна.

R-73 беше украинският отговор на руските атаки с хеликоптери и стрелба с оръжие с малък или по-голям калибър като противодействие на морските дронове. Сега Украйна пак трябва да търси отговор – очевидно решение е инсталиране на системи за електронно заглушаване срещу FPV дронове-камикадзе.

Още: Украинският Magura V5 е признат за най-ефективният дрон във войната, нанесъл е щети на Русия за половин милиард долара

В Черно море, макар информационният фокус да не е силен в момента, войната си тече - кадри от Главното разузнавателно управление на Украйна (ГУР), показващи операция по превземането на една от сондажните нефтени платформи в лицето на "Пьотр Годовалец":

Западната военна техника превъзхожда руската

Колко по-ефективно е западното оръжие личи и от кадри как макар да е поразен, германски танк "Леопард" успява не само да продължи, но и да изтегли повреден съветски танк Т-72. Твърди се, че видеокадрите са от Курска област:

Струват колкото злато: Украйна помоли Германия да утрои доставките на танкове Leopard 2

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес