Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хем се считаме за религиозни, хем сме с най-малко свещеници в Европа

03 ноември 2018, 16:00 часа • 1897 прочитания

България е с най-малко свещеници сред европейските държави – 12 свещеници на 100 000 души. Това сочат данните от цитирано от БГНЕС проучване, за което агенцията не дава повече информация - кой го е извършил в какъв период от време.

Според изследването, в Гърция има най-много свещеници на глава от населението - 87.7 свещеници на 100 000 души. На второ място е Италия с 82.8 на 100 000 и на трето е Румъния.

България е сред европейските страни със сравнително висока религиозност на населението – 77% се определят като религиозни. 75% от българите се определят като православни. 30% от тях са абсолютно сигурни, че има Бог, а 47% вярват в Бог, но не са съвсем сигурни.

За 66% от българите религията е ключов компонент от националната ни идентичност. 15% от сънародниците ни се молят всеки ден, 19% посещават поне един път месечно богослужение. За 19%от българите религията е важна част от техния живот.

42% от българите смятат, че правителството трябва да подкрепя религиозните ценности. 50% се обявяват за ясно разграничаване между религията и политиката.

Същевременно днес, 3 ноември, с благословията на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, в столичния храм "Св. Кирил и Методий" в кв. "Красно село" ще бъде тържествено посрещната икона на св. Георги Зографски. Иконата е изписана като точно копие на главната светиня на българския светогорски манастир "Св. Георги Зограф" – т. нар. Фануилска икона на св. Георги.

Иконата е изписана от светогорски брат и е с размерите на оригинала (134 х 83 см.), с красив релефен златен обков. Тя вече повече месец пребивава в Зографската св. обител. В 17:00 часа тя ще бъде внесена с лития в църквата "Св. Кирил и Методий", след което там ще започне празнична вечерня по атонски устав. Богослужението ще продължи до 23:00 часа, с певци на двата клироса, а към радостта на енорията ще се присъединят и столични свещеници.

Църковното предание свързва Фануилската икона на св. Георги със самото основаване на Зографската св. обител. Тя се появява по чудодеен начин в храма след молитва на монасите, основатели на обителта, и така Бог открива волята Си кой да бъде покровителят на новия манастир в градината на св. Богородица. Оригиналът на тази древна икона се е съхранявал няколко века в манастира Фануил, близо до Лида, родното място на св. Георги. Местното предание разказва, че една нощ образът на светеца върху главната им икона се заличил и изчезнал, а на игумена Евстратий било открито, че иконата е била пренесена на Атон. Фануилската неръкотворна икона на св. Георги днес е една от най-големите светини на Света гора.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес