Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Димо Гяуров: В Европа назрява разбирането, че трябва да преминем от пропускането на мигрантите към отбраняване на границите

07 октомври 2024, 19:56 часа • 1656 прочитания

Със сигурност палестинска държава няма да се появи в региона поне в обозримо бъдеще. Не знам кой би се наел да каже какво ще стане с тези хора там, защото те на практика вече са вътрешни мигранти. Този анализ на ситуацията в Близкия изток направи бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров пред БНТ.

"Практически държавността и в Ливан в по-малка или по-голяма степен отсъства. Можем да разчитаме единствено на здравия разум на играчите на терен - от една страна Израел, от друга Иран. Онези, които евентуално са проспали нападението на 7 октомври миналата година и до ден днешен управляват държавата. Те казват, че ще отговарят на висящите въпроси, когато приключат сраженията. Изумително е да наблюдават с дни и седмици тренировките и да подозират, че може да нападнат оградата, и да не вземат мерки", каза той.

Още: Израел не може да победи Иран, “Хизбула“ и “Хамас“: Говори журналистът Калоян Константинов (ВИДЕО)

Ние сме интересни като междинна точка за мигрантите. В началото на мигрантския процес преди 7-8 г. огромно количество мигранти преминаха през нашата страна, за да отидат към Германия, когато Меркел ги покани да й отидат на гости. Сега ситуацията обаче е коренно различна, когато се видя, че шенгенските договорки не работят, подчерта Гяуров. По официални данни Германия харчи около 25 млрд. евро за издръжка на мигранти по всички програми, България не може да си позволи и малка частица от това, посочи той.

Слушах внимателно президента след КСНС, той даде доста ясна оценка на ситуацията, като каза, че вече за пореден път се обсъжда проблематиката, което само показва едно замитане на проблемите, категоричен бе той. Гяуров настоя, че има спешна нужда от повече хора и техника по границата. Едни и същи неща говорим 6 г. и няма никакъв напредък. Имаме краткосрочни правителства, политиците гледат с по-голям интерес към бъдещата предизборна кампания. Не е сложно да се набави техника и да се монтира, но явно МВР има проблем с обществените поръчки, допусна бившият шеф на разузнаването.

Още: "Израел убива човечеството": Ердоган сравни Нетаняху с Хитлер (ВИДЕО)

Като че ли в цяла Европа назрява разбирането, че трябва да преминем от пропускането на мигрантите към отбраняване на границите. Тук е ролята на МВР и армията, подчерта той. Отношението на Ердоган спрямо Израел може да промени отношението му към мигрантите. Той може да ги пропусне в една следваща мигрантска вълна. Във всички случаи ние сме малко или много негови заложници, трябва да има много тясна координация с Турция. Но не само с нея, а и с ЕС, и с ЕК. Над ЕС надвисва нова грандиозна заплаха, каза още Гяуров.

Липсата на стабилна власт естествено, че дава отражение на националната сигурност. Когато сме в очакване от избори на избори, цялата администрация на практика замира. Аз съм го виждал, много малко от структурите работят на пълни обороти, коментира още той.

Още: Гяуров: "Хизбула" се интересуваше от мен през 1998 г.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес