Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жени, деца и болни: Още 69 румънци се прибраха от Ливан

07 октомври 2024, 19:37 часа • 542 прочитания

Група от 69 лица, намиращи се в уязвими ситуации - румънски граждани и членове на семействата им, беше репатрирана днес от Ливан в Румъния със самолет на румънските военновъздушни сили, съобщи румънското Министерство на външните работи на Румъния, цитирано от Аджерпрес.

Според цитирания източник групата включва предимно жени и деца, хора с медицински проблеми и лица, намиращи се в зона на максимален риск. Те са получили помощ от румънското посолство в Бейрут и от два мобилни консулски екипа към Звеното за бърза реакция на МВнР за издаване на документите за пътуване и останалите формалности, необходими за качването им на борда.

Още: Ливанският премиер призова за оказване на натиск върху Израел за спиране на огъня

До момента, според данни на министерството, 212 румънски граждани и членове на семействата им са евакуирани от Ливан, пише БТА.

Министерството и посолството на Румъния в Ливан остават в постоянен контакт с румънските граждани и членовете на семействата им, които са заявили присъствието си в Ливан и са се регистрирали в дипломатическата мисия, се посочва в съобщението.

От октомври 2023 г. е в сила предупреждение за пътуване от осма степен по деветстепенната скала, което гласи: "Избягвайте всякакво пътуване!", за цялата територия на Ливан.

Външното министерство на северната ни съседка препоръчва на румънските граждани, намиращи се в тази страна, да регистрират присъствието си в дипломатическата мисия на Румъния в Бейрут, за да се улесни оказването на консулска защита.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес