Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Curiosity ще започне най-важната част от мисията си

16 януари 2013, 09:28 часа • 22913 прочитания

В следващите дни марсоходът ще пристигне на избраното предварително от учените място и в следващите две седмици ще започне най-важната част от мисията си – първото директно сондиране на марсианската почва, уточни Ричард Кук от Лабораторията за реактивно движение на НАСА, съобщава БГНЕС.

"Да пробием горния слой и да вземем образци е най-деликатната цел след пристигането на марсохода на повърхността на Червената планета" на 6 август 2012 година, обясни по време на пресконференция по телефона Кук.

"Не е правено и няма да се изненадаме, ако не всичко мине, както е предвидено", каза той.

Събитието се очаква с нетърпение от световната общност на учените, свързани с темата. Основната цел на проучванията на марсианската повърхност, които вероятно ще продължат поне две години, е да се определи дали Марс е била благоприятна в миналото за живот на микроорганизми.

Curiosity ще събере образци от вътрешността на скалите, за да анализира химичния и минералния състав с научните инструменти на борда. Избраните скали са на мястото, на което камерите разкриха неочаквани геоложки характеристики, включително жилки, възли и малки камъчета, включени в пясъчника и евентуално отвори в повърхността.

Скалата, избрана за пробиване, е наречена "Джон Клайн" в памет на бившия заместник-директор на мисията "Кюриосити", починал през 2011 г., казва Ричард Кук.

Редактор: Пламен Георгиев

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес