Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Четвърти ден издирват затрупаните миньори

19 юли 2013, 08:03 часа • 7971 прочитания

Продължава търсенето на двамата миньори в рудник „Ораново”. Това каза за Агенция „Фокус” директорът на ОД МВР Благоевград комисар Георги Костов. Той обясни, че през нощта спасителните екипи са използвали всякакви методи и средства, за да напреднат в рудника, но миньорите не са намерени все още.

Снощи е била взривена скалата, на която се натъкнаха миньорите. Взривът сериозно е увредил тавана на галерията. Днес той ще бъде укрепен, за да се осигури безопасността на спасителните екипи, съобщи БНТ.

35-годишният Иван Лазаров и Николай Михайлов, на 42 години почти четвърто денонощие са в неизвестност след калното свлачище на 300 метра под земята, погълнало към 9.30 във вторник четирима миньори. Още същия ден Асен Стойнев и Христо Младенов бяха открити мъртви.

Скалата, до която стигнаха спасителните екипи в рудник „Ораново” снощи, е взривена през нощта и извозена. Продължават спасителните дейности, работи се по откриването на двамата миньори. Това каза Муса Палев, областен управител на Благоевград. „Галерията е укрепена добре, защото имаше увредени крепежи. Продължава работата. За съжаление, нямаме добра новина. Никой не може да каже колко време ще продължат спасителните дейности. Не знаем откъде идва течът в галерията и колко още остава”, посочи Палев. На място са екипът на областния управител и министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

За живота и здравето на работниците отговаря работодателят. През последните шест месеца в рудник „Ораново" са правени две проверки. Наложени са административно-наказателни мерки, има актове за административни нарушения и много препоръки. През последните години има 163 проверки. Този отрасъл е изключително тежък и проверки се правят през 3 месеца, каза пред bTV министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

По думите му условията на труд не са единственият проблем. Има и други проблеми и те са свързани с т.нар. технологичен паспорт, посочи той.

При всички положения има виновник, защото този инцидент не е първият в мината, каза още Адемов и изрази съжаление, че условията на труд във въгледобива са изключително тежки. Идеята е всички да бъдат проверени. Сега се налага впечатлението, че условията на труд трябва да са доминанта и на работодателите, и на контролните органи. Инцидентите са доказателства, че трябва да се вземат радикални мерки - както със законодателството, така и с контролните функции, подчерта министърът.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес