Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бакалов: Има хора, които като разберат, че 2 и 2 прави 4, веднага са готови да го споделят във Фейсбук

13 януари 2021, 11:15 часа • 1849 прочитания

"Срещат се хора, които като разберат, че 2 и 2 прави 4, искат да споделят това откритие нашироко и Фейсбук представлява подходящо поле за изява.

Някои такива откриватели имат полемичен характер и като прочетат друг да казва същото - че 2 и 2 прави 4, се втурват в спор - неее, не е точно така, и изтъкват своето откритие, че всъщност 2 и 2 прави 4.

Откак има Уикипедия откривателите са улеснени да изваждат непрекъснато формулата 2+2=4 от статии за най-различни теми и се замерят с опоненти. Или навлизат задълбочени разсъждения, че онзи, който е написал 2+2=4 не е прав, защото това 2 всъщност е 1+1 и тогава става 2, което се събира с другото 2 и как може да се пишат такива глупости, че 2+2=4.

Проф. Исак Паси навремето в лекции обясняваше за диалог и как това не означава единият да казва "това е зелено", а другият: "не, това е горчиво". Във Фейсбук някои са затънали в такива спорове", написа журналистът Иван Бакалов в социалната мрежа.

В някои схватки из мрежата се вижда, че може и двамата спорещи да са прави, но единият иска непременно да бие другия по главата със своето откритие, че 2+2=4.

Спорът често се свежда и до замеряне с линкове. Един напише нещо, полемист го замеря с два три линка и смята, че така го е сразил окончателно. А другият може и въобще да не прочете обемистите статии, с които го замерят. А най-често и опонентът с линковете не е чел статиите, с които замеря, а само заглавията.

Обаче се появиха и алтернативни източници на Уикипедия, сайтове, които внушават по-голямо доверие. В тях пише, че всъщност 2 и 2 не прави 4, а това е дългогодишна манипулация, властите ни лъжат, крият истината и световната конспирация ни управлява. И тук вече Фейсбук става бойно поле, в което отривателите на формулата 2+2=X (като X е променлива величина в различни версии) са непобедими. Не се предават дори, когато им покажеш на снимка, че две топчета, събрани с още две топчета на едно място, се виждат и можеш да ги преброиш. Те веднага вадят видео, в което се вижда, че топчетата всъщност не са четири, а скриват от теб едното и те лъжат с други две и всъщност са пет. В друго видео се обяснява, че въобще няма топчета...

Така върви светът през социалните мрежи и може би има някаква полза в тези упражнения на ума.", допълни той.

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес