Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байерн с рекорд като гост в Бундеслигата

16 март 2013, 21:27 часа • 4136 прочитания

Ново гостуване, нов успех – отборът на „Байерн” няма спирка в Бундеслигата и успя да преодолее с 2:1 третия във временното класиране в Бундеслигата „Байер Леверкузен” с 2:1, макар и с доста късмет.

Първото полувреме премина при характерното за Бундеслигата бързо темпо. Както се и очакваше, Франк Рибери не започна за „Байерн”, а неговото място беше заето от швейцарския национал Джердан Шакири. В състава на „Леверкузен” изненади нямаше.

Домакините играеха малко по-агресивно и настървено, но залагаха на твърде много центрирания, които улесняваха защитата на „Байерн”. Баварците пък често използваха контраигра и рядко задържаха топката за по-дълго време. Положенията обаче бяха за тях – първо воле на Робен за малко не беше засечено от Бастиян Швайнщайгер в малкото наказателно поле, а след корнер Джером Боатенг стреля с глава до гредата, но там Гонзало Кастро изби на голлинията.

Най-опасната ситуация за „аспирините” през първото полувреме дойде след половин час игра, когато Себастиян Бьониш с шут от дистанция по диагонала накара Мануел Нойер да скача като лъв, за да предотврати това. В 37-тата минута обаче „Леверкузен” бяха наказани – бърза контраатака, при която Шакири намери Марио Гомес в центъра на терена, той не си пое добре топката, но успя да стигне до нея първи и да я чукне така, че излезе сам срещу Филип Волшайд на скорост и лесно го финтира, осигурявайки си добра позиция за стрелба в наказателното поле, откъдето с удар в долния десен ъгъл на Бернд Лено откри резултата – 0:1.

Второто полувреме започна при по-масиран натиск за „Леверкузен” и домакините стигнаха до хубаво положение след само пет минути игра – центриране отляво намери Щефан Кислинг, който стреля с глава с висока парабола и преодоля Нойер, но защитник на „Байерн” спря удара пред голлинията.

Постепенно обаче „Байерн” блокираха устрема на „Леверкузен” и макар домакините да атакуваха постоянно, положения нямаше. Най-активен  беше влезлият като резерва Сидни Сам, който изтормози Алаба по десния фланг на атаката на домакините.

В 75-тата минута обаче упорството на „аспирините” се отплати – след корнер Кислинг игра с глава и насочи топката към далечната греда, където капитанът на „Леверкузен” Симон Ролфес от близка дистанция с удар с левия крак изравни – 1:1.

Веднага след това „Байерн” можеше пак да поведе след страхотно разбъркване пред Лено, като Клаудио Писаро стигна до позиция за удар, но стреля след пълно завъртане на тялото в аут.

„Байерн” обаче изглеждаха доста притиснати, а и Юп Хайнкес направи спорни смени, пускайки Даниел Ван Буйтен на мястото на Ариен Робен. Баварската машина обаче, за кой ли път, показаха характер – при една от редките си атаки в края се стигна до пряк свободен удар в 87-та минута, Бастиян Швайнщайгер, който игра доста слабо, стреля силно, топката рикошира в рамото на Филип Волшайд и влезе неспасяемо в горния десен ъгъл на Лено – 1:2.

Така „Байерн” записа рекордна 12-та победа като гост в един сезон в Бундеслигата и има шанс да си осигури шампионската титла в Германия още през април.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес