Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адвокат на пострадалите: Единствена причина за инцидента в Хитрино е високата скорост

13 март 2018, 21:00 часа • 2576 прочитания

Данните по делото показват, че единствена и основна причина за настъпилия инцидент в Хитрино е високата скорост.

Това каза Николай Димитров, който заедно с екипа си, представлява пред съда пострадалите от Хитрино, предаде БГНЕС.

В понеделник на пресконференция от фирма „Булмаркет ДМ” ЕООД заявиха, че нови технически експертизи доказват, че не високата скорост, а повреда на релсовия път, е причина за трагедията в Хитрино.

След като вчера (12 март) прокуратурата посочи, че причината за трагедията е високата скорост, а не развалена стрелка, днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова повтори същото в ефира на Нова телевизия и увери, че това било категорично установено по безспорен начин от досъдебното производство.

„Такива данни за стрелка и доклади, може да проследите в интернет, циркулират от самото начало на инцидента, но към този момент аз не виждам никакво покритие с факти и доказателства за всеки един от тях. Доколкото знам е изготвена частна експертиза. Да, разбира се, частна експертиза може да ползва всяка една от страните, но тя не може да послужи пред съда”, каза адвокат Николай Димитров. Той посочи, че в наказателното производство са разследвани всички версии.

„Тази версия ние приемаме като защитна версия, която между другото беше презентирана и в рамките на досъдебното производство от обвиняемите лица. Тази версия беше в основата на нашите първоначални действия по разследването”, посочи още по-рано Румяна Арнаудова. Тя обясни, че тази версия е отхвърлена от разследването благодарение не само на гласните доказателства, но и на множество експертизи, които се позовават и на извършените множество огледи на местопроизшествие, и на огледа на самата влакова композиция след инцидента, на самия железен път и на експертните заключения, които са получили от вещите лица.

Днес (13 март) Софийски градски съд (СГС) заседава по едно от гражданските делата за трагедията в Хитрино срещу „Булмаркет” и БДЖ. Адвокат Николай Димитров посочи, че делата са около 30. По думите на Димитров по-голямата част са спрени, тъй като съдът е преценил, че следва да приключи наказателното производство. Той обясни, че делата на най-тежко пострадалите са в Софийски градски съд (СГС), а по-леко пострадалите са в районен съд София (СРС).

Цанко Георгиев е един от пострадалите. Той разказа, че му е обгоряло лицето, имал изгаряния по краката, пострадала и ръката му. Наложило се да престои в болницата, а исковата му молба е за 50 000 лв. обезщетение. Цанко Георгиев е от съседно село, но става така, че е бил на неподходящото място. „Минавах случайно, мина влакът и се случи тази беда”, каза той. За него най-голямата причина за случилото си е високата скорост.

Стана ясно, че следващото заседание по това дело е насрочено за месец ноември.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес