Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

70 бежанци живеят в киносалона във "Военна рампа"

21 февруари 2014, 15:32 часа • 16188 прочитания

Условията, в които живеят настанените в бежанския център в столичния квартал "Военна рампа" продължават да са далеч от нормалното, а заради ремонта там в момента 70 души живеят в киносалона на някогашната Гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване.

В момента в центъра за временно настаняване на хора, търсещи закрила, са настанени 813 души, обясни пред БГНЕС комендантът на бежанския център Пепи Джуренов.

"До преди 5 дни бяхме 860, сега сме 813 души. Част от хората бяха пренасочени към районния център в "Овча купел", за да можем да освободим пространство за работа на фирмата, която извършва основен ремонт на сградата. Останалите хора ги разместихме по стаите. За съжаление населихме киносалона, който беше единственото помещение, което се използваше за общи нужди, и за склад, и за раздаване на храна и за събиране. В киносалона в момента са преместени 70 души", разказа комендантът.

Очакванията са, че цялата сграда на центъра във "Военна рампа" ще бъде ремонтирана до края на април. До тогава ще бъдат изградени и столовата, и пералното помещение.

"Поетапно в момента се ремонтира половината от западното крило на сградата, срокът за пускането му в експлоатация е три седмици. Ремонтните работи включват всичко, като се започне от хидроизолация на покрива и се стигне до мазетата. Основно ще се шпакловат страните, ще се спуснат таваните по-надолу, за да се намали отоплителният обем, стаите ще станат по-малки, за да могат да се превърнат в семейни жилища и да можем да изпълним изискванията от нормативната база на ООН за настаняване на хора на общежитие", обясни Пепи Джуренов.

Ремонтът на сградата се извършва от консорциум от фирми, нает от Държавната агенция за бежанците. Ремонтът на хранителния блок и изграждането на столовата е поето от ВКБООН. БЧК пък изгради и оборудва перално помещение, в което ще бъдат монтирани перални машини, достатъчни да обслужват 700 души, за които се предполага, че ще останат да живеят в центъра след приключването на ремонта.

Съгласно действащото законодателство след получаване на статут в двуседмичен срок бежанците трябва да получат документи и да напуснат общежитието. В момента все още няма издадени български документи на нито един от живеещите във "Военна рампа", макар че 264 души вече са получили статут. За да им бъдат изготвени документи, те трябва да предоставят адрес, на който да бъдат регистрирани, а за да представят такъв адрес, те трябва да имат сключен договор за наем, да предплатят и да се водят на този адрес. Това е нещо, което е изключително сложно, защото повечето бежанци декларират, че нямат пари и не могат да си позволят да живеят на външен адрес. Дори и да получат български документи, те няма къде да отидат, коментира Пепи Джуренов.

От някои български фирми вече са направили запитвания до коменданта на центъра за това дали би могло хора, получили статут да започнат работа при тях. "Има ферми, които отглеждат добитък и се интересуват от цели семейства, които имат опит в отглеждането на крави, имаме запитване от шивашки цех, но жените, които са настанени тук никога не са работили и не виждам как това ще се случи. Нищо от това не може да се случи преди те да имат издадени български документи", заяви комендантът.

В момента изхранването на настанените във "Военната рампа" е поето от Държавната агенция за бежанците и Министерството на отбраната. В центъра във "Враждебна" всеки ден се приготвя топла храна, която след това се носи до другите центрове. Два пъти на ден получаваме топла храна и тя се раздава на хората, за обяд и за вечеря, уточни комендантът. И въпреки, че в момента в центъра не приемат дарения под формата на хранителни продукти, живеещи там продължават да имат нужда от памперси и санитарно-хигиенни материали, както и от дрехи, обувки и играчки за малчуганите.

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес