Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Димитър Стефанов: Не съм се облагодетелствал от това, че съм кмет на Тутракан

07 май 2019, 22:46 часа • 25866 прочитания

Не съм се облагодетелствал от това, че съм кмет на Тутракан, заяви градоначалникът Димитър Стефанов в отговор на медийни публикации, че е купил ниви на занижени цени. Става въпрос за вписаните му в декларацията пред КПКОНПИ две покупки на земи през 2017 г. Визирани са две ниви. Едната е с площ два декара в местността „Каля Вачи“ за 206 лева, а другата – шест декара в местността „Дълбок дол“ за 794 лева.

„В продължение на повече от две години съм купил 15 декара земеделска земя и декар и половина изоставено лозе, което не знам даже къде се намира. През 2017 г. по молба на самия продавач купих шест декара земя. В декларацията е вписана стойността по данъчна оценка, но нека някой в България каже, че декларира имотите при продажба не на данъчна, а на пазарна оценка. Около 900 лева на декар платих. В интерес на истината за рентата, която се полагаше за миналата година, изпратих човек да я вземе, за да помогна на едно семейство, което беше много зле финансово. Бяха толкова закъсали, че не можеха да си изпратят децата на училище“, каза Стефанов.

„Първите шест декара, които се цитират в сайтовете - земеделска земя и това изоставено лозе, за него купувачът ми каза: "И него ти го давам, не ми трябва". Може би повече от 30 години този терен, на който се намира лозето, е необработваем. Самозалесил се е с храсти. Тези шест декара и трите декара от 2018-та година се намират близо до моята орехова градина, която съм я садил много преди да стана кмет. Исках да си увелича площите с ореховия масив. Предложиха ми шест декара и три декара, които са в съседство. Доколкото знам собствениците им са роднини. Моята градина се намира точно на отсрещната страна на шосето. Купените през 2018 година са ниви. Оставих ги в кооперацията и, живот и здраве, наесен ще започна сеитбата на орехови дръвчета“, обясни кметът.

Проблемът според него е, че в имотната декларация е записал данъчната оценка, на която ги е купил, а не реалната, която е платил.

„Ако съм искал да направя нещо незаконно, нямаше да ги декларирам. Но аз съм декларирал съвсем коректно всичко, което притежавам като имоти“, добави градоначалникът.

„Купувачите, да са живи и здрави, всеки може да се свърже с тях и да ги попита на каква цена са купени. Категорично заявявам, че никога не съм се облагодетелствал от това, че съм кмет, не съм се облагодетелствал с общински терени или сгради“, посочи Стефанов.

„Ако наистина обществеността смята, че това е абсолютно незаконно и нямам право да бъда кмет на тази община, съм готов още утре да напусна кметското място без да ме притеснява нищо. Смятам, че не съм злоупотребил с общественото доверие, нито с поста, който заемам в момента“, е категоричен той.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес