Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Японците видяха полза от опустошителните тайфуни

29 октомври 2021, 18:24 часа • 6327 прочитания

Японският стартъп Challenergy видя полза за енергосистемите в използването на разрушителните природни стихии. Компанията е разработила турбина, която не само е устойчива на тайфуни, но и може да получава електричество от тях, съобщава Reuters.

Инициативата принадлежи на основателя на Challenergy Ацуши Симидзу (Atsushi Shimizu). Витлата на създадените от компанита му турбини, за разлика от лопатите на вятърните, имат правоъгълна форма и се въртят по вертикална, а не по хоризонтална ос – такава конструкция е много по-здрава и позволява по-ефективно да се генерира енергия от въздуха.

Основната мощност на възобновяемата енергетика в Япония се пада на слънчевите панели. Ветрогенераторите не се ползват с особена популярност в Страната на изгряващото слънце – налага се те да бъдат изключвани в екстремни природни условия, за да не счупят лопатите им силните пориви на вятъра.

В условията на глобално затопляне тайфуните са зачестили. По данни на метеоролозите ежегодно върху Япония връхлитат 26 урагани и тропически бури.

Новата екологична политика на Япония подразбира, че към 2030 година страната ще удвои изработването на енергия от възобновяеми източници. На този фон енергийните компании усвояват нови площадки за установяване на генератори.

RWE Renewables и Kansai Electric Power са решили да строят турбини в крайбрежните води на Япония, но да не ги закрепят към дъното, а да ги оставят да се носят върху повърхността на водата. Първата плаваща вятърна електростанция с мощност 16,8 мегавата ще се появи до град Гото в префектура Нагасаки.

 

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес