Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивша компания на олигарх на Путин готви проект за руски Starlink

19 септември 2024, 14:40 часа • 412 прочитания

В Русия върви проект за създаване на аналог на сателитната интернет мрежа Starlink на Илон Мъск. Групата от 383 сателита може да струва 445 млрд. рубли (около 4,7 млрд. долара), изчисли „Известия“.

Бивша компания на Алишер Усманов ще прави руския Starlink

Планира се да бъдат привлечени 329 млрд. рубли от извънбюджетни източници и 116 млрд. рубли от бюджета. Тези средства ще отидат за създаването и изстрелването на комуникационни спътници за системата, която се разработва от компанията „Бюро 1440“, преди това собственост на структурите на Алишер Усманов. Усманов е определян като един от любимите олигарси на диктатора Владимир Путин. Той е под санкции на ЕС, САЩ, Великобритания и Швейцария. Усманов е основен акционер в индустриалния конгломерат „Металоинвест“. Той притежава още дялове в Xiaomi и други телекомуникационни, минни и медийни компании. Нетното му състояние се оценява на 13,7 милиарда щатски долара - по данни на Forbes.

Още: Мъск забърка нова каша - Starlink е налична в Йемен и хутите явно могат да я използват

Според службата за проверка на контрагенти „Руспрофил“ в Единния държавен регистър на юридическите лица не е посочена информация за учредителите на „Бюро 1440“. До юни 2022 г. сред учредителите му е бил "Мегафон". До средата на същата година сред акционерите са били посочени ICS-Holding и банка ВТБ.

Руската държава може да отпусне 116 млрд. рубли за създаване на група нискоорбитални сателити за високоскоростен интернет достъп по целия свят през 2025-2030 г. Това се посочва в предварителния вариант на федералния проект „Инфраструктура за достъп до интернет“, който от „Известия“ са разгледали. Той ще стане част от по-голям национален проект „Икономика на данните“.

Още: Още проблеми: Русия все по-често успява да спре Starlink в Украйна

Проектът предвижда до края на десетилетието в орбита да бъдат изведени 383 космически апарата. Планира се да се похарчат малко по-малко от 61,2 млрд. рубли и 17,3 млрд. рубли съответно за ракети носители и за извеждането на спътници в Космоса с тях. Освен това в предварителния вариант се посочва, че изграждането на спътниковата група ще се финансира и от извънбюджетни източници - за пет години обемът ще възлезе на малко над 329 млрд. рубли.

"За нас развитието на сателитните комуникации е един от основните приоритети в близко бъдеще. То със сигурност ще бъде включено в новия национален проект „Икономика на данните и цифрова трансформация на държавата“", казват от Министерството на цифровото развитие на Русия. Но документът все още е в процес на междуведомствено съгласуване и може да бъде преработен. Преждевременно е да се говори за окончателни цифри, допълват от ведомството.

Ключовите технологии на бъдещата услуга вече са потвърдили летателната си квалификация, отбелязват от "Бюро 1440".

Снимка: Getty Images

Още: Руската армия се снабдява със Starlink през черния пазар: WSJ разкрива как

Защо на Русия ѝ трябва сателитен интернет?

Има търсене на сателитен интернет в Русия, аргументират се те. През май тази година министърът на цифровото развитие, комуникациите и масмедиите на Руската федерация Максут Шадаев заяви, че през 2028 г. всички руснаци ще могат да използват интернет на борда на самолетите. Вътрешни нискоорбитални спътникови съзвездия биха могли да осигурят достъп , отбелязаха тогава руски експерти. През май Руските железници и компанията „Бюро 1440“ подписаха споразумение за сътрудничество в областта на използването на сателитни технологии . В същото време Министерството на цифровото развитие обяви изстрелването на три космически апарата, използващи стандарта 5G NTN.

"Плановете, набелязани в проекта, са реалистични по отношение на сроковете за разгръщане на групата, броя на необходимите ракети и спътници в орбита", смята акционерът в Ka-Internet Сергей Пехтерев. "Цената на проекта съответства на основните разчети за такива групи", твърди той.

Още: Мъск и Starlink се провалиха: Причините Русия да изненада Украйна в Харковска област

По-трудно е да се оцени потенциалната абонатна база, тъй като за повечето големи градове в Русия, както и за клетъчните оператори, основният канал за комуникация са оптичните линии.

"Необходима е група сателити, които да осигуряват надежден достъп до интернет на територията на цяла Русия", казва Карен Казарян - директор на Института за изследване на интернет. Това ще помогне за решаване на проблема с достъпа в отдалечените райони, аргументира се той. Цели 28% от територията на Русия принадлежи към арктическата зона, която е слабо покрита от геостационарните спътници, разположени над екватора, отбелязва партньорът на ComNews Research Леонид Коник.

В статията не се отбелязва нищо за военните цели, а проектът би бил ключов за тях.

Още: Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Руският проект щял да прилича на OneWeb

В света такива групи, като се започне от нискоорбиталните Starlink и OneWeb, са на върха на популярността си. Конфигурацията на руската мрежа Rassvet много напомня на OneWeb.

Още: САЩ: С Мъск успешно противодействаме на руските военни да ползват Starlink

Действителните разходи за OneWeb (съзвездието му включва 648 сателита) възлизат на 6,1 млрд. долара, въпреки че първоначално компанията е възнамерявала да се вмести в рамките на 3,5 млрд. В същото време фирмата управлява много десетки наземни шлюзови станции. "Бюро 1440", като руска компания, едва ли ще успее да получи правото да инсталира такива наземни станции по цялото земно кълбо, така че ще трябва да осигури междуспътникови връзки - това ще увеличи цената на проекта, смята Леонид Коник. 

В същото време целевият брой на спътниците Rassvet - 383 устройства - е 1,7 пъти по-малък от този на OneWeb. Дори ако изключим разходите, които "Бюро 1440" ще изисква за лазерни междуспътникови линии, проектът не може да бъде реализиран за по-малко от 3,5 милиарда долара, смята той.

Още: Демократи в САЩ питат как така Русия има Starlink, разследват компания на Мъск

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес