Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Yettel спести над 20 000 тона въглеродни емисии през 2023 г.

19 септември 2024, 14:59 часа • 405 прочитания

През 2023 г. Yettel намали въглеродните си емисии с 20 992 тона спрямо година по-рано. Най-голям принос за постигнатите резултати има споразумението за закупуване на електроенергия от възобновяеми източници, с което телекомът вече покрива 86% от потреблението на мрежовата си инфраструктура и 80% от останалите операции. Зелената мрежа, захранвана от 123 MW фотоволтаичен парк „Верила“, е важна стъпка от усилията на оператора да намали негативното си въздействие върху природата и да стимулира прехода към нисковъглеродна икономика в телекомуникационния сектор.

Данните са от публикувания днес Доклад за устойчиво развитие на Yettel за 2023 г., който отразява напредъка и постиженията на компанията в четирите стратегически области – околна среда, хора, технологии за устойчиво бъдеще и управление, основано на почтеност и прозрачност. 

Зелените поликити на Yettel са не само в посока декарбонизация, но и намаляване на замърсяването на околната среда – насърчавайки рециклирането и дигитализирането на бизнес процеситe. Компанията въведе услуга за електронно подписване на документи в магазините за частни клиенти, с което от средата на 2022 г. досега успява да спести над 310.5 тона хартия. През изминалата година телекомът надгради услугата с възможност за дистанционно подписване на договори за същестуващи бизнес клиенти. А замяната на стандартните бели хартиени ролки за касови апарати с екологични, сини на цвят, бонове във всички 182 магазина от цялата страна се очаква да спести около 1.7 тона бяла нерециклируема хартия годишно.

Дългогодишната кауза на Yettel да популяризира и насърчава правилното третиране на излязлата от употреба техника също бележи значителен успех благодарение на програмите, насочени към удължаване на живота на устройствата чрез ремонт, повторна употреба и възможност за рециклиране, обединени в пакета от услуги „Смартфон вселена“. За първите две години от представянето на своята стратегия за устойчивост компанията предотвратява общо 47.5 тона електронни отпадъци от попадане на сметището, а през 2023 г. събраните устройства само в магазините са с 60% повече спрямо година по-рано.

В своята цел за повишаване на осведомеността относно екосъобразния начин на живот  и отговорното потребление Yettel използва като основен инструмент технологиите. С помощта на редица инициативи, сред които информационният бюлетин „Зелената кауза“, програмата „Рециклирай и спести“ и рекламни кампании, компанията успява да достигне до 2 908 343 души по темите за устойчивостта през 2023 г. Телекомът продължава да инвестира и в обучението на работещите в компанията – до момента през различни ESG курсове са преминали 90.5% от мениджмънта и 70.8% от служителите.

Технологии за устойчиво развитие

Инициативите на Yettel за подкрепа на дигиталното приобщаване, обединени в програмата „Безопасен интернет и развитие на дигиталните умения“, са насочени не само към подрастващите, но и към възрастните – учителите и родителите, като носители на знанието и модели за подражание на малките. През 2023 г. компанията успява да надгради познанията на общо над 60 хил. души за света на интернет. Реализираните дейности включват уроци по онлайн безопасност, кампании в социалните медии, образователни игри и проектно предизвикателствос фокус върху изкуствения интелект.

В доклада си телекомът отчита също разширяване на 5G мрежата си – покритието вече обхваща 71.3% от територията на страната с амбицията до 2026 г. 5G връзката да бъде достъпна за 85% от населението. Освен това мрежата на оператора бе отличена като най-добра от независимата организация за сравнителен анализ umlaut, част от Accenture. Телекомът постига най-висок резултат за България в четирите ключови категории – надеждност, покритие,качество на разговори и времезакъснение.

В портфолиото си от бизнес услуги, подкрепящи устойчивото развитие, през 2023 г. Yettel добавя още две нови решения - Smart Fleet Management и IoT Cold Chain Monitoring. Те предлагат мониторинг на автопаркове с цел оптимизиране на разходите и управление на процесите спо-голяма прозрачност и отговорност към обществото.

Многообразие, равнопоставеност и приобщаване на фокус

Важна цел в DEI (от англ. език Diversity, Equity and Inclusion) политиките на Yettel e да осигурява равен достъп до възможности за всички и да насърчава развитието на отделните индивиди. В подкрепа на по-силното представяне на жените в технологичните екипи телекомът организира сесии с мениджърите по темите за неосъзнатите предразсъдъци, как те могат да влияятв процеса на подбор, както и за ползите от многообразието на работното място. Благодарение на тези усилия за втора поредна година компанията отчита нарастване по този показател, който вече достига 35.5%, и се доближава до дългосрочната амбиция – 40% до 2028 г.

DEI практиките на телекома се оценяват високо от Top Employers Institute - световен авторитет в областта на работодателските политики. През 2023 г. Yettel стана първият телеком, отличен със сертификата Top Employer за своите HR практики с най-голяма преднина в категориите DEI, визия и ценности и благосъстояние на служителите. Постижението се подкрепя и от мнението на служителите - почти 90% от работещите в телекома вярват, че културата на DEI допринася положително за успеха на компанията и посочват, че се чувстват включени на работното място.

360-градусов подход към устойчивото развитие

Успешното устойчиво развитие изисква холистичен подход към всички екологични, социални и управленчески теми, посочва в доклада си Yettel. Затова през 2024 г. телекомът надгражда усилията си в областта на многообразието и приобщаването, като насърчава създаването на отворена и справедлива среда по цялата верига на стойността – чрез спазване на човешките права и осигуряване на равен достъп доуслугите и различните локации (работно място, търговски обекти и др.). Освен това, финализираният през 2023 г.  Кодекс за поведение на доставчиците на Yettel подпомага поддържането на високи стандарти на социална и екологична устойчивост и бизнесетика в цялата верига на снабдяване, a през настоящата година компанията започва активно да ангажира ключовите си доставчици по тези теми.

Докладът за устойчиво развитие на Yettel се изготвя в съответствие с признатите рамки за следене на резултатите, включително стандартите на Глобалната инициатива за отчитане (GRI) версия 2021 и Протокола за парникови газове за обхват на изчисляване и отчитане 1, 2 и 3. Той е достъпен тук.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес