Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Под мотото "Кой-кого" започва 13-ото издание на "АСТ фестивал за свободен театър"

05 октомври 2023, 16:47 часа • 1260 прочитания

Между 20 и 26 октомври ще се проведе тринадесетото издание на "АСТ фестивал за свободен театър". Под мотото "Кой-кого" ще бъде представена богата програма с над 20 спектакъла от всички жанрове и форми на съвременния театър. В рамките на седем дни публиката ще избира между събития, които представят съвременната българска драматургия, преосмислена класика, съвременен танц, цирк, пърформанс, мултижанрови експерименти, импровизационен театър, реализирани от дебютиращи артисти и ветерани. 

Програмата ще бъде открита с "Паметника на неизвестната съпруга" на режисьорите Кристиан-Божидар Мюлер и Оливър Токташ. Немският артист с български корени Мюлер кани на пътуване към корените на личността в контекста на постоянната миграция в Европа - 20 октомври от 20:00 часа, мястото е сцена "Дерида".

Международната програма е фокусирана върху изгряващи артисти от цял свят. Това са хора, търсещи нови художествени средства и поставящи под въпрос съществуващото статукво. Тази година в програмата са включени още два проекта, чиято пресечна точка е Берлин. Освен откриващото събитие, ще видим също "Кога за последен път си правил секс на върха на планина?" на немската компания "Русалки" ООД и представлението "Можем и стенейки" на компанията "Аба Найа". Трите емигрантски състава ще ни предложат три коренно различни версии на причините човек да бъде другаде.

С мотото "Кой-кого" подчертаваме готовността на театралните професионалисти да защитят ценностите на независимата сцена – експеримент, социална ангажираност, актуалност. Тази година фестивалът е различен и вместо да отворим покана към артистите, които да бъдат оценявани от жури, поканихме пространства от свободната сцена сами да направят своята селекция, която предлагаме на софийската публика. Този избор е символ на ангажимента на свободните артисти към изкуството във време на конфликтна среда, административни и политически турбулентности, времена, пред които културният сектор е изправен. Искаме да запазим свободата на общността чрез по-силна връзка между артисти, пространства, фестивали, организации и публика и да проверим кой - кого, до кого и още докога?

В програмата ще гледаме над 20 театрални представления, сред които "Виктория" на номинирания за "Икар" режисьор Йордан Славейков; "Inferno - пътуване към Ада на Данте" от ателие Пластелин; "Зарови ме в небето" по "Кървави разкази" на Александър Чакъров и под режисурата на Анастасия Събева; "Тук или там" – шоу на ХаХаХа ИмПро, в което режисьор е зрителят; представлението "Морфин" с награда "Икар" 2023 за дебют на режисьорката Кристина Беломорска; "Леонс и Лена" на Боян Крачолов; пърформансът – инсталация "waR|Raw Faces" на Филип Миланов; "Оратория" – съвременен пърформанс на режисьорката Анна Данкова; "Всичко излишно отмахнато", пърформанс-четене на Явор Костов-Йондин; българо-немската копродукция "37 клечки кибрит" от Здрава Каменова и Гергана Димитрова; "BURNOUT", авторски моноспектакъл, режисиран от Ахмет Исмаил; "Желка", моноспектакъл на Георги Налджиев "Критична маса" – пърформанс на хореографката Силвия Чернева; "Кученцето се засмя" – премиера на детско представление на режисьорката Анна Батева; "Дебютни хореографски миниатюри" – официално представяне на пет представления, създадени в рамките на Професионална обучителна програма за хореографи и Резидентската програма на "Дерида Денс Център". 

Не пропускайте и специална секция "Солидарнист" и съвременния танцов спектакъл "Още една стъпка" на Виолетта Матюшенко, хореограф от Украйна. Очаквайте и сетивния спектакъл "Къща от спомени", създаден по проект "БЯГАЩИ ОТ ВОЙНАТА", с участието на учениците Поли, Марта, Маша, Лиана от Украинския образователен център в София.

Паралелната програма предлага дискусии, презентации, прожекции и специални турове с обиколка на свободните сцени в София, както и панел с представяне на дигитален архив на свободната сцена. Разбира се, няма фестивал без купон, затова можете да следите социалните мрежи и да научите къде и кога са партитата на ACT.

В рамките на изданието ще видим четири международни танцови филма. Това са "Нора" – филм за танцьорка от Зимбабве на режисьорите Ала Ковган и Дейвид Хинтън; израелският "Дъщерята на художника" на Маргарита Линтон и Янив Линтон; танцово късометражно кино на компания RUBBERBAND и "Движение (р)Еволюция Африка" на режисьорите Джон Фрош и Ала Ковган.

През тази година се чувства истинско обединение и увереност, които не се ограничават само до думи. Със съмишлениците от DA Fest и Aerowaves in Sofia организаторите на АСТ решават да представят не просто синхронизирана програма, а момент на солидарност и сътрудничество между трите фестивала. Този велик исторически момент е провокиран от тяхната отговорност пред сектора и най-вече пред публиката! Търсете обединената програма 3EXPER1ENCE навсякъде из града. 

Пълната програма по дни и часове можете да откриете на официалния сайт на фестивала и във Facebook страницата.

13-то издание на "ACT Фестивал за свободен театър" се случва на СЦЕНА "ДЕРИДА" (ул. Цар Самуил №32), РЦСИ "ТОПЛОЦЕНТРАЛА" (ул. Емил Берзински №5), YALTA ART ROOM (бул. Цар Освободител №20), АТЕЛИЕ "ПЛАСТЕЛИН" (ул. Цар Симеон №48), I AM STUDIO (ул. Георги С. Раковски №149), ХАХАХА ИМПРО (ул. Георги С. Раковски №44).

АСТ Фестивал за свободен театър 2023 се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България. Събитието се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на Общината. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по "ПРОГРАМА МОБИЛНОСТ" и Гьоте-институт София, в партньорство с Фондация "Човек с шапка".

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес