Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почетоха Татяна Лолова чрез специално събитие на "Сцена на кръстопът"

18 септември 2024, 11:26 часа • 584 прочитания

Татяна Лолова оживя през спомените на Маргарита Хлебарова, Ваня Щерева и Георги Тошев в камерна зала "Стефан Данаилов" на Пловдивския драматичен театър на 16 септември. Публиката си припомни нейни знакови роли в киното и театъра, смя се и плака с откровенията ѝ, включени в новата книга "Татяна Лолова. От А до Я".

Снимка: Сцена на кръстопът

Още: Съпътстващата програма на "Сцена на кръстопът": Изложби, премиери на книги, кръгла маса и уъркшоп

Георги Тошев разказа за приятелството и партньорството на Лолова със създателя на фестивала "Сцена на кръстопът" Стефан Данаилов. "Любов" е думата, която най-често се чуваше в залата и на екрана от новия документален филм на режисьорите Калояна Климентова и Георги Тошев "Последният спектакъл".

Още с пристигането в залата публиката беше посрещната с гласа на Татяна Лолова. Благодарение на Златния фонд на БНР звучеше запис от любимия спектакъл на актрисата "О, щастливи дни" от Самюел Бекет на режисьора проф. Гриша Островски. "Това е ролята на моя живот" повтаряше приживе актрисата за участието си в спектакъла на Сатиричния театър.

Актриси за голямата актриса

Маргарита Хлебарова откри вечерта с още един от най-известните театрални монолози, изпълнявани от Лолова преди години в Сатирата, от пиесата на Фридрих Дюренмат "Посещение на старата дама". Ваня Щерева разказа за запознанството си с голямата актриса и телефонното приятелство по време на пандемията от Ковид, за трудното решение да се откаже от участието на Лолова в представянето на новата си книга, за да я предпази от болестта. Заедно актрисите прочетоха откъси от книгата.

Още: Войната в Украйна промени програмата на "Сцена на кръстопът"

Снимка: Сцена на кръстопът

Емоционален финал на вечерта постави документалният филм с участието на Татяна Лолова, Койна Русева, Орлин Горанов, Владислав Павлов, Илиян Джевелеков и Игор Марковски. В него има непоказвани кадри от Българска национална филмотека и личния архив на журналиста Георги Тошев.

Вечерта на Татяна Лолова продължи и след спектакъла в двора на театъра и пред изложбата "Жена с много лица", която е експонирана до Римския стадион в Пловдив и е част от програмата, с която ЕМТФ "Сцена на кръстопът" отбелязва 90-годишнината на голямата актриса.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес