Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този постен кекс с ябълки ще ви припомни вкуса от детството!

15 март 2024, 16:36 часа

Вкусният ябълков кекс, в който има повече ябълки, отколкото тесто, е истински благодатен дар за постно и вегетарианско меню. Благодарение на изобилието от ябълки кексът е сочен, ефирен и нежен. По време на печенето пухкавото тесто се напоява с ябълков сок и придобива съблазнителен аромат и вкус. Лесно, достъпно и много вкусно!

Постен ябълков кекс - първа рецепта

Съставки за 8 порции: ябълки (сладки сортове) - 600 г, пшенично брашно - 220 г, олио - 4 с. л., вода - 200 мл, захар - 120 г, ванилия - 10 г, бакпулвер - 1,5 ч. л., сол - 1 щ.

Колко време най-малко се пече кекс, така че винаги да бухва?

Как се готви?

Измивате и подсушавате ябълките. Смесвате пшеничното брашно с бакпулвера.

Включвате фурната да загрява до 180 градуса.

В дълбока купа смесвате олиото и водата. Добавяте захарта, солта и разбърквате, докато захарта се разтвори напълно.

Пресявате брашното и бакпулвера през ситно сито. Разбърквате ги до хомогенна смес без бучки. Изсипвате сместа в подсладената и посолена вода, разбърквате и замесвате тесто. То трябва да е доста рядко и да се стича от лъжица на тънка струйка.

Измивате ябълките, почиствате ги от семките. Нарязвате ги на големи кубчета и ги пускате в купата с тестото. Разбърквате старателно. Тестото трябва да покрие добре ябълките.

Намазвате формата за печене с тънък слой олио и я поръсвате с брашно. Поставяте тестото във формата, леко го уплътнявате и заравнявате. Поръсвате го с ванилия.

Слагате формата в предварително загрятата фурна на 180 градуса за около 45-50 минути, докато кексът се зачерви. Проверете готовността му, като го боднете с дървено шишче или клечка за зъби. Ако го извадите сухо, значи е готов изпечен.

Изчаквате да се охлади, прокарвате нож по стените на формата, изваждате кекса в подходяща (тоест, с по-голяма диаметър) чиния, нарязвате го на порции и сервирате.

Как се прави най-вкусният кекс с ябълки

Постен ябълков кекс – втора рецепта

Съставки за 8 порции:

- за тесто: брашно - 260 г, захар - 2 с. л., олио - 120 мл, вода - 70 мл, сол - 1 щ.;

за плънка: средни ябълки - 3 бр., захар - 100 г на вкус + за поръсване, брашно - 2 с. л., канела - 0,5 ч. л.

Как се готви?

Пресявате брашното в купа. Добавяте захар и сол. Разбърквате. Правите кладенче в сместа от тези сухи съставки, наливате олио и вода. Разбърквате отначало с лъжица, а с ръце омесвате меко тесто.

Разделяте тестото на две неравни части (2/3 и 1/3). Увивате ги в стреч-фолио и слагате за 1 час в хладилника.

Включвате фурната до 180°C.

Поставяте по-голямата част (двете трети) от тестото във форма за печене и го разпределяте равномерно по цялата повърхност, като отстрани оформяте по-високи ръбове.

Започвате плънката: измивате ябълките, нарязвате всяка на 4 части, почиствате ги от семките. Нарязвате четвъртинките ябълки на резени с дебелина около 5 мм.

В купа смесвате брашното, захарта и канелата от съставките за плънката. Изсипвате тази смес при ябълките и разбърквате – трябва да полепне стабилно върху тях. Разпределяте така овкусените ябълки равномерно върху тестото в тавата.

Разточвате по-малката част (едната трета) от тестото по размерите на кекса и покривате ябълките. Защипвате краищата на тестото чрез оставените по-високи ръбове.

Правите малки дупки по кекса, за да може парата да излиза. Намазвате го с олио и го поръсвате с оставената за тази цел захар. Поставяте така оформения ябълков кекс във фурната и печете около 50-60 минути.

Готовият постен ябълков кекс изваждате от фурната и изчаквате 10-15 минути да се охлади. Сервирате го топъл! Една от най-подходящите закуски за следобеден чай.

Приятно чаепитие!

 

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес