Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново проучване: Коронавирусът е тръгнал от Ухан

19 септември 2024, 22:22 часа • 1080 прочитания

Публикуваното днес проучване за произхода на КОВИД-19 предоставя нови доказателства в подкрепа на хипотезата за предаване на заразата на хора от заразени животни, пуснати за продажба на пазара в Ухан, Китай, в края на 2019 г., предаде Франс прес.

Близо пет години след появата на новия коронавирус, причиняващ това заболяване, международната научна общност все още не е успяла да определи със сигурност произхода му, предаде БТА.

Още: Установени са щамове на варианта FLiRT на "Омикрон" в България: Какви са данните?

Въпреки че първоначално първите случаи са открити в края на 2019 г. в Ухан, съществуват две противоположни теории: изтичане на вируса от лаборатория в града, където се изследват подобни вируси, или животно преносител, което е заразило хора, посещаващи местен пазар. Втората хипотеза има повече привърженици в научната общност.

Изследването, публикувано днес в списание "Сел" (Cell), се основава на анализа на повече от 800 проби, събрани на този пазар, където се продават различни видове диви животни.

Още: Китайски учени публикуваха дългоочаквани данни за произхода на COVID-19

Събрани през януари 2020 г., след затварянето на пазара, те са взети от повърхности, от различни сергии на пазара, включително тези, на които се продават диви животни, както и от канализацията.

С този вид данни, предоставени на изследователите от китайските учени, "не можем да кажем със сигурност дали животните (продавани на пазара) са били заразени или не", предупреди Флоранс Дибаре, изследователка от френския Национален център за научни изследвания и съавтор на проучването.

Още: Междинен доклад на републиканците: Коронавирусът вероятно идва от лаборатория

Въпреки това „нашето проучване потвърждава, че в края на 2019 г. на този пазар са присъствали диви животни, принадлежащи към видове като енотовидни кучета и цивети. И че тези животни са присъствали в югозападния край на пазара, който също така се оказва район, в който са открити много следи от вируса SARS-CoV-2, причиняващ КОВИД-19", обясни тя пред AФП.

Присъствието на пазара на тези видове, определени като вероятни междинни преносители на вируса между прилепите и хората, е оспорвано и досега бяха налични само фотографски доказателства и резултатите от проучване, описващо животните, продавани в Ухан, посочва АФП.

Още: Теорията за изтичането на COVID-19 от лаборатория става по-силна

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес