Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На колко градуса трябва да се пече свинското месо

04 юни 2022, 19:27 часа

Свинското месо е известно с великолепните си вкусови качества и полза за здравето, когато се избягват прекалено мазните части и се консумира печено, а не пържено. То е по-изгодно като цена от редица други меса и по-универсално – подходящо както за ястия, така и за пържоли, аламинути, сухи мезета или дори сурово, тоест само сушено.

Свинското месо се и приготвя по-бързо и лесно от много други меса като например от телешкото, за чието приготвяне ви е нужно да отделите повече време. За да съхраните вкусовите му качества и да му се насладите, следва да знаете как да го приготвите и на колко градуса се пече свинското месо. Печеното свинско е по-полезно за здравето и фигурата от пърженото – добра причина да се научите да приготвяте това месо бързо и вкусно и да разберете на колко градуса се пече свинското месо.

Най-вкусната свинско месо на фурна - лесно и подходящо за всеки повод!

На колко градуса се пече свинското месо, за да е идеално приготвено?

Този на пръв поглед лесен въпрос има сложен отговор, тъй като температурата и продължителността на приготвяне зависят от редица фактори – от коя част на животното е месото, каква е дебелината му, по-препечено ли го предпочитате, или по-алангле. (По-известният термин от алангле в кулинарията за месо, оставено леко сурово, е „Rare".)

Ако пържолата ви е дебело, голямо парче месо с тегло около 700 грама, увито във фолио, то температурата на печене следва да е съобразена с големината на парчето и да е по-висока от обикновено. Отговорът на въпроса на колко градуса се пече свинското месо в този случай е 180 градуса, ако не се цели препичане на месото и до 230-250 градуса, ако търсите препечена коричка на пържолата. В случай, че предпочитате по-тънки и крехки пържоли, то градусите на фурната следва да бъдат намалени и да не увеличавате на повече от 160-170 градуса.

Ето така ще приготвите най-сочното свинско месо

На колко градуса се пече свинското месо зависи и от дебелината му. Имайте предвид и че големите и дебели пържоли изискват и повече време за приготвяне. Ако сте любители на големите размери, то отделете за печенето поне час и половина, а понякога ще са ви нужни и два часа. Тънките меса, които предварително сте нарязали и начукали, изискват много по-малко време за печене. Тях може да похапнете с удоволствие около час, след като сте ги поставили във фурната. Тоест освен вкусовите ви предпочитания времето, с което разполагате, също е критерий за избор на температура на приготвяне, както и на дебелина и големина на пържолата. Бързате? Режете на тънко и на малки парчета, за да е готово вкусното печено месо по-бързо. Имате време? Поглезете се със специална рецепта, оставете месото да престои в марината или приготвяйте на бавен огън, за да се насладите след това на всяка вкусна хапка.

Да ви е сладко!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес