Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се приготвя кекс без захар

04 септември 2024, 13:59 часа

Здравословното хранене не означава, че трябва да се лишаваме от любимите си десерти. Един чудесен пример за това е кексът без захар – вкусен, пухкав и същевременно подходящ за хора, които искат да намалят приема на захар или да следват диетичен режим. Ако търсите начин да задоволите желанието си за сладко, без да нарушавате здравословния си начин на живот, този кекс е перфектното решение. В тази статия ще ви покажем как лесно да приготвите кекс без захар у дома.

Шарен КЕКС с ябълки: Лесен и вкусен десерт

Необходими продукти за кекс без захар

За да приготвите този вкусен кекс без захар, ще са ви нужни следните продукти:

  • 2 яйца
  • Подсладител по избор и на вкус
  • 1 ч.ч. пълнозърнесто брашно
  • 1 ч.ч. овесени трици
  • 2 с.л. диетичен маргарин
  • 1 ч.ч. обезмаслено прясно мляко
  • 5 г бакпулвер
  • 1 ч.л. канела (по желание)

Тези съставки правят кекса не само вкусен, но и полезен, богат на фибри и с ниско съдържание на мазнини и захар.

кекс

Стъпки за приготвяне на кекса

След като сте подготвили необходимите продукти, е време да преминете към приготвянето на вашия здравословен кекс без захар. Следвайте стъпките по-долу, за да постигнете перфектен резултат.

1. Разбиване на яйцата и мазнината

Първата стъпка е да разбиете яйцата заедно с диетичния маргарин. Това може да стане с миксер или на ръка с помощта на бъркалка. Разбивайте, докато сместа стане пухкава и добре смесена.

2. Добавяне на сухите съставки и подсладителя

Добавете избрания от вас подсладител, овесените трици, пълнозърнестото брашно, бакпулвера и канелата. Постепенно добавете и обезмасленото прясно мляко, като разбърквате постоянно. Разбивайте сместа, докато се получи гладка и хомогенна текстура. Това ще помогне на кекса да стане пухкав и лек.

Уникален КЕКС: Ще си оближете пръстите

3. Подготовка на формата и печене

Намажете кексовата форма с малко мазнина, за да предотвратите залепването на кекса по време на печене. Прехвърлете готовата смес в подготвената форма, като се уверите, че е разпределена равномерно. Загрейте фурната до умерена температура и поставете формата вътре. Печете кекса, докато се разцепи отгоре и придобие златистокафяв цвят.

Приготвянето на кекс без захар е изключително лесно и не изисква много време. Резултатът е десерт, който е едновременно вкусен и полезен, подходящ за хора, които искат да се наслаждават на сладкиши, без да се притесняват за излишния прием на захар. Следвайте нашите стъпки и се насладете на този здравословен кулинарен шедьовър у дома. Независимо дали го приготвяте за себе си или за семейството си, този кекс ще стане фаворит за всеки, който го опита.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес