Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си приготвим домашен сироп от череши?

07 юни 2024, 15:44 часа

Вкусен аромат, божествен вкус - всичко това е черешов сироп. Рецептите за готвене са изключително прости, а обхватът на приложение е много голям.

Сироп от череши без премахване на костилките

Съставки:

·         Череши – 2 кг

·         Захар – 2,5 кг

·         Вода – 7 чаши

Седем натурални сиропа, които си струва да имате в домашната си аптечка

Начин на приготвяне:

Измийте плодовете няколко пъти и леко ги подсушете, сложете ги в тенджера. Поръсете със захарта, долейте вода, разбъркайте и оставете сместа да заври.

Варете сместа поне 2,5-3 часа на слаб огън, като непрекъснато обирате пяната.

Щом спре да се появява, това е сигнал, че сиропът е готов. Получената течност трябва да се филтрира през тензух, да се покрие с кърпа и да се остави да престои в продължение на един ден при стайна температура.

След един ден отново се прецежда, кипва се, оставя се за 30 минути, налива се в стерилни буркани и се затваря.

Сироп от черешов сок с лимонена киселина

Съставки

·         Сок от череши – 500 ml

·         Захар – 600 g

·         Лимонена киселина – ½ ч.л.

Начин на приготвяне

Черешите се измиват с хладка вода, подсушават се леко върху цедка и се сортират. Семките се отстраняват от избраните плодове. За да изцедите сок, използвайте ръчна или електрическа сокоизстисквачка.

След това отмерете необходимото количество сок. Изсипва се в тенджера с дебело дъно. Тенджерата се поставя на огъня и се нагрява. В горещата течност се изсипва захарта. Варенето продължава, докато сиропът се сгъсти. Трябва да стане вискозен. Ако плодовете са прекарани през сито, тогава масата ще трябва да се прецеди няколко пъти. За да направите това, готовият сироп се оставя на масата за няколко часа.

През това време останалата каша ще се утаи. Горният бистър сироп, като се внимава да не се разбърква, се изсипва в друга купа, загрява се и се оставя отново да се утаи. Тази процедура се повтаря няколко пъти. Три или четири подхода са достатъчни. Последната стъпка е добавянето на лимонена киселина към масата. В случая това е консервант и подобрител на вкуса.

Лесният домашен сироп от мащерка, който веднага пресича сухата кашлица

Сироп на базата на отвара от черешови листа

Съставки

·         Черешови листа – 20 бр.

·         Череши – 1 кг.

·         Вода – 250 мл.

·         Захар – 700 г.

Начин на приготвяне.

Сокът се смесва със захарта. Докато кристалите се разтварят, пригответе отвара от листата. За да направите това, зелените череши се потапят във вода и се варят 7 минути.

Когато отварата е готова, листата се отстраняват и течността се смесва със сока от череши. Масата се вари при минимална температура в продължение на половин час. През това време сиропът се сгъстява и се пълни в бутилки.

Рецепта за сироп от череши с костилки.

Този метод е идеален за онези хора, които не им се занимава с излишна обработка на плодове. Съставки

·         Череши – 2 кг

·         Гранулирана захар – 2,5 кг

·         Вода – 1,5 л

Начин на приготвяне

Поставете чистите плодове в тенджера, добавете вода и захар. Масата се вари на най-слаб огън за около 3 часа. Получената смес се прецежда през ситна пластмасова цедка или през марля, която е сгъната на 2-3 слоя. Полученият сироп се вари 2 минути и се разпределя в буркани.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес