Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо балканските страни искат да ни изолират: Иван Христанов за проблемите с частните паркинги за камионите

09 септември 2024, 08:13 часа • 1031 прочитания

В момента Турция, Гърция, Северна Македония, Сърбия и Румъния обсъждат начини България да бъде заобиколена и да нямаме ефективни транспортни коридори в България. Това означава, че бизнесът ще напусне България, което означава загуба на работни места и понижаване на заплатите", каза Иван Христанов в сутрешния блок на бТВ.

По думите му това е станало на 44-ото общо събрание на Съюза на асоциациите за автомобилен транспорт в региона на Черноморско икономическо сътрудничество (BSEC-URTA), което се е провело между 2 и 6 септември в Ташкент.

Припомняме, че по време на този международен форум, където се обсъждат политики и стратегии за развитие на транспорта и международното сътрудничество, България е била публично порицана заради хаоса, който се създава по граничните пунктове, посочват от КАПБ. ОЩЕ: Заради хаоса по границите ни: Турция и Гърция търсят коридор, с който да заобикалят България

Проблемът с паркингите 

Проблемът беше осветен от разследване на Антикорупционния фонд, в което се разкрива как въведената през лятото система за контрол на тежкотоварния трафик през контролно-пропускателен пунт "Русе Дунав мост" се използва, за да се принуждават превозвачи да ползват новопостроен частен буферен паркинг, свързан с лица, известни от скандала на "Капитан Андреево".ОЩЕ: "Игра на паркинги 2" или как частна компания контролира трафика на "Дунав мост" (ВИДЕО)

Христанов напомни, че казусът не изглежда по-различно от 2022 г., като по думите му за първи път "българската държавна граница не е завладяна от вражески сили, а от една шепа мафиотчета, които безичнстват". 

Христанов спомена публикации в редица медии, където са говори за рекет. "Тези частни паркинги възникнаха първо на "Капитан Андреево" 2020 г. Тогава същите опашки, които имаме на Русе и на Видин се случват на "Капитан Андреево". Говорих лично с една от дипломатическите мисии и те ми споделиха, че когато е възникнал този проблем, те са говорили с Бойко Борисов, а той е отказал и ги насочил към фирмата", заяви Христанов. 

Той разказа, че от въпросната дипломатическа мисия са му казали, че искат нещо много просто от България, да не се налага на дипломатите да преговарят с мафията. 

Замита ли се проблемът?

Той определи като смешна новината, че НАП и ДАНс започват проверки по паркингите. "Те просто искат да замажат нещата, да тушират проблема, а не да го решат. 

"На закрито заседание на 47-ото Народно събрание обсъждахме едно писмо, което беше изпратено от турската страна, в което казваше, че турските превозвачи са изнудвани, за да минават през въпросната лаборатория. Този модел в момента се пренася в Русе и във Видин. Същите хора държат паркингите там, със същите методи. Една опашка вместо да мине през Дунав мост, първо я отбиват през паркинга, плаща си таксата и заминава. Имаме ли подобрение на услугата - не, има ли реално управление на опашките - не", смята още Христанов. ОЩЕ: ПП-ДБ с идея как държавата да се справи с хаоса по границите

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес