Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Велизар Енчев: Не мога да допусна, че служебното правителство ще направи отстъпки пред РСМ

31 май 2021, 14:58 часа • 4554 прочитания

"Не мога да допусна, че служебното правителство ще направи отстъпки пред Република Северна Македония". Това заяви пред БНР журналистът и депутат от "БСП за България" в 45-ия парламент Велизар Енчев. Той уточни, че нито на ниво двустранна историческа комисия, нито на ниво политици страната ни е дала сигнал, че е готова да преосмисли своята неотстъпчива позиция:

"Не съм притеснен за това дали служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, ще отстъпи, защото има две пречки пред това. Първата е юридическа - смятам, че служебно правителство, когато няма работещ парламент, не може да загърби два документа - Декларацията на Народното събрание и Рамковата позиция на България по разширяването на ЕС. Втората бариера е чисто политическа - не може България да бъде принудена да се откаже от своето културно-историческо наследство и да пусне Скопие в ЕС, както без никакви условия ги пуснахме в НАТО".

Според журналиста разговорите между президентите на България и на РСМ при съвместното им посещение в Рим са били протоколни и изпразнени от съдържание.

Велизар Енчев подчерта, че има силен натиск над България, за да отстъпи от позицията си:

"Този натиск е от всички страни. От САЩ, като американският посланик в Скопие направо ни каза, че трябва да отстъпим. Слава богу посланикът на САЩ в София, госпожа Херо Мустафа, до момента няма такова изявление. Европейската комисия ни каза, че трябва да преосмислим позицията си и на 22-ри юни да пуснем РСМ в ЕС, като вдигнем ветото".

По думите на журналиста РСМ води антибългарска кампания в Брюксел:

"Това е принос, казвам го в кавички, в историята на дипломацията, когато при водене на двустранни разговори се провежда агресивна кампания от едната страна".

Велизар Енчев посочи и антибългарската позиция на руския посланик в Скопие. Според него това е храна за българските русофоби и горчив залък за русофилите в България:

„Дали Руското посолство в Скопие осъзнава каква пропаст дълбае между София и Москва и дали Кремъл има интерес от това? Имам чувството, че ако тази позиция на посолството се официализира, следователно Владимир Путин се опитва да копира балканската политика на Михаил Горбачов“.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес