Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАС отмени броенето на разписките от машинното гласуване

04 ноември 2021, 11:52 часа • 5802 прочитания

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия в частта, в която е предвидено след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването с машини.

Административно дело № 10928 от 2021 г. беше образувано по жалби на „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Продължаваме промяната“, „Демократична България - Обединение“, Мартин Димитров и Петър Славов. Атакувано беше решение № 825-ПВР/НС от 29.10.2021 г. за приемане на Методически указания на ЦИК по прилагане на Изборния кодекс за секционните комисии в страната за изборите за президент и вицепрезидент и народни представители на 14 ноември 2021 г. при гласуване със специализирани устройства за машинно гласуване.

Единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването е протоколът, който се отпечатва от машината. Преброяването на разписките е само контролно и не може да бъде вписано в протоколите.

Върховните магистрати приемат, че ЦИК има право да прави контролно преброяване в какъвто обем прецени, но това преброяване не може да влияе на изборния резултат.

С решението си ВАС указва ЦИК да утвърди документация за контролното преброяване, която да не е част от протоколите за установяване на резултатите от гласуването.

Припомняме, че решението на ЦИК предизвика остри реакции от страна на политици, политически партии и представители на неправителствения сектор. Оказа се, че и самата комисия не е единодушна по отношение на броенето на разписките.

"Трябва да има контрол върху начина, по който работи софтуера на машините за гласуване. Затова е разумно да се броят контролни разписки". Това заяви преди дни заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов с уточнение, че той лично е против ръчното им броене. Защо трябва да се броят всички контролни разписки обаче, попита Томов и даде пример – все едно всяка пита кашкавал да се проверява от Агенцията при храните преди да отиде на пазара. Трябва представителна извадка – иначе елиминираме едно от най-големите предимства на машинното гласуване, т.е. да няма изцяло човешки фактор при броенето. С други думи, максимална възможност за грешки.

Томов каза, че при разлика между машинния протокол и преброяване от хора на разписките се зачита машинния протокол – така било по закон.

"Решението на ЦИК поставя въпроси, които биха могли да застрашат добрата организация на изборния процес, нормалното протичане в края на изборния ден", коментира и Ваня Нушева, програмен директор на “Прозрачност без граници” преди решението на ВАС.

В позиция на "Прозрачност без граници" от вчера се казва, че с това решение на ЦИК се обезсмисля машинния вот, а ЦИК дописва Изборния кодекс и превишава правомощията си има опасност от опорочаване на вота. "Проверката на софтуера на машините трябва да се извърши от специалистите и да се осигури публичност на действията по проверка на кода. Извършването на броене на разписките е начин да се удостовери дали този софтуер работи и това действие е допустимо.

Припомняме още, че при проверката през юли месец на извадката от машините беше установено, че софтуерът работи.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес