Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трима кандидати за шеф на Спешната помощ

30 май 2014, 10:36 часа • 25860 прочитания

Три предложени кандидатури за временно изпълняващ
длъжността "директор" на Центъра за спешна медицинска помощ
София - град.

Това казаха за БТА от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Новият и.д. директор ще бъде назначен следващата седмица от министъра на здравеопазването Таня Андреева.

Протeстът на „Спешна помощ” продължава и днес, след като още вчера медиците поставиха ултиматум да бъде върнат директорът на звеното д-р Георги Гелев най-късно до един месец.

Гелев беше поставен на мушка след случая с фотографката Елизабет Димитрова, която почина преди два дни. Разказът от очевидец за смъртта на Димитрова Много бързо се разви всичко – тръгвахме си от абитуриентския бал в „Надежда”, когато Елизабет ми каза, че и прилошава. Каза ми, че ще повърне, излезе от колата и се свлече. Разбрах че ситуацията е сериозна и веднага реагирахме – дойдоха хора, проверихме дали си е глътнала езика – не беше, дали не е аспирирала след повръщане – не беше. Поне двама души се обадиха на телефон 112. Това разказа пред Нова телевизия Младелин Димитров, приятел на Елизабет, който е бил заедно с нея във фаталния ден. И продължи с разказа. В интервала и 8:30, и 8:35 часа от 112 ни казаха да изчакаме, защото линейката е на път. След десет минути линейката още я нямаше, затова опитах да звъня директно на 150, за да ме свържат директно с шофьора на линейката, за да го упътя как да стигне най-бързо. Прехвърлиха ме пак към 112 и ми казаха, че не могат да се свържат с линейката Към 9:08 – 9:10 спешният екип дойде, след като подмина пресечката и едни от момчетата я гониха, за да я върнат. През това време Тони (бел. ред. – съпругът на Димитрова) вече пътуваше от Своге и аз му се обадих да го питам къде е, а той ми каза, че е на Нови Искър. Когато дойде линейката, закачиха Елизабет за ЕКГ и тя показа права линия. Молихме екипа да я реанимира, да действа с дефибрилатор, но се оказа, че линейката няма такъв. Лекарите не пожелаха да я интубират, опитаха да я обдишат, но нищо. А едно от момчетата напипа много слаб пулс. Реакцията на лекарите Според лекар, който Нова телевизия интервюира, е абсурдно да се прави реанимация на човек, при който ЕКГ показва права линия. На това му казваме „гаврта с труп”, категорично заявиха лекарите, протестиращи пред „Пирогов”. И изключиха възможността ЕКГ-то да не е работило – съмнение, което изрази Младелин Димитров, който разказа за случай отпреди четири години, когато е идвала линейка за дядо му, ЕКГ-то е показало права линия, след като човекът диша и чак от четвърти опит излиза реалната кардиограма, показваща пулс. От „Спешна помощ” заявиха, че много лесно може да се провери кога е пристигнала линейката в случая с Елизабет Димитрова – има GPS, дори и при поправка на хартиения носител лесно се установява. Същевременно шефът на автопарка на ">Гелев беше поставен на мушка след случая с фотографката Елизабет Димитрова, която почина преди два дни.

Според лекар, който Нова телевизия интервюира, е абсурдно да се прави реанимация на човек, при който ЕКГ показва права линия. На това му казваме „гаврта с труп”, категорично заявиха лекарите, протестиращи пред „Пирогов”. И изключиха възможността ЕКГ-то да не е работило – съмнение, което изрази Младелин Димитров, който разказа за случай отпреди четири години, когато е идвала линейка за дядо му, ЕКГ-то е показало права линия, след като човекът диша и чак от четвърти опит излиза реалната кардиограма, показваща пулс.

От „Спешна помощ” заявиха, че много лесно може да се провери кога е пристигнала линейката в случая с Елизабет Димитрова – има GPS, дори и при поправка на хартиения носител лесно се установява.

Същевременно шефът на автопарка на "Спешна помощ" в София показа фиш с чистата си заплата, която се оказа по-малко от 1000 лева. Вчера от Министерството на здравеопазването казаха, че той вземал над 1700 лева.

В заключение Младелин Димитров попита защо в крайна сметка се мъти водата и големите риби  в лицето на политиците се измъкват в ситуацията.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес