Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Във вторите текстове в ЗСВ: Прокуратурата да е единна, но не централизирана

05 май 2016, 17:55 часа • 874 прочитания

Прокуратурата да е единна, но не централизирана. Това е записано в мотивите към проекта за втората част на промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Новите текстове са публикувани днес, 5 май, на сайта на Министерството на правосъдието в раздел „Съвет по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система“. Те ще бъдат обсъдени от членовете на Съвета на 16 май тази година.

Прокурорите и следователите вече няма да са подчинени на главния прокурор. Подчинеността остава само за административните ръководители, и то само при ръководната им дейност.

Постигнато е разграничение между прокурорски функции и ръководна дейност. Същевременно се засилва отчетността на главния прокурор, както и на административните ръководители в системата на прокуратурата.

Утвърждаване на съдийското самоуправление, ограничаване на възможностите за административни форми на влияние върху независимостта на съда, предвижда втората част на проекта за промени на Закона за съдебната власт. Предлага се също разширяване на правомощията на общите събрания на съдиите и на Инспектората към ВСС.

По отношение на прокуратурата с предлаганите изменения се цели постигане на съответствие с конституционно определената структура и организация на държавното обвинение, обясняват от правосъдното ведомство.

С новите разпоредби се подобряват процедурите за заемане на длъжност в органите на съдебната власт, за преместване и повишаване, с което гарантира обективно и предвидимо кариерно израстване и се акцентира върху придобития в съдебната власт юридически стаж като основен критерий за правораздаване във върховните съдилища и прокуратури.

Дисциплинарните производства срещу магистратите и техните административни ръководители се разделят между съответните колегии на ВСС с цел постигане на независимост на съдиите от една страна и прокурори и следователи от друга. Процедурата по образуване и водене на дисциплинарни производства е регламентирана подробно, като са въведени гаранции за безпристрастност и обективност.

Новите функции на Инспектората към ВСС са във връзка с приемането и проверката на декларациите за имущество и интереси на магистратите, с което се променя досегашният законодателен модел за деклариране и проверка пред органи извън съдебната власт. Включват се правомощия за проверки за почтеност, за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. Въвеждат се ефективни механизми за вътрешен контрол на съдебната власт върху професионализма, мотивацията, независимостта и безпристрастността на магистратите, тяхното отговорно отношение, отчетност и поведение, съобразено с етичните норми.

Проектът е съобразен с основните положения на приетия от Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Конституцията от 18 декември 2015 г. и изпълнява основните мерки, предвидени и Актуализираната стратегия за продължаване на съдебната. Текстовете са съобразени и с основните препоръки на европейските и международните институции, както и част от мерките, заложени в актуализираната Стратегия за продължаване на съдебната реформа.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес