Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Служебното правителство е подкрепило спорни мерки в енергетиката, алармира Радан Кънев

18 октомври 2022, 20:41 часа • 4269 прочитания

Днес ЕП проведе дебат по извънредния регламент на Съвета, с който преди броени дни бяха приети данък върху свръхпечалбите в енергетиката (“windfall tax”) и “механизъм за солидарност” между отделните държави-членки, съобщи евродепутатът Радан Кънев.

Според него, приетите мерки са прибързани, опасни и вероятно няма да постигнат целта си - намаляване на сметките. "Приетият регламент предвижда данъчно изземване на всички приходи на енергийните производители (без тези на газ) над “пределна цена” от 180 евро/мегаватчас и споделяне на приходите от този извънреден данък между държавите-износители и вносителите. Пример - между България и Гърция или Словакия и Чехия, от една страна, и Германия, от друга", обяснява той.

По думите на Радан Кънев, този данък представлява субсидиране на най-неустойчивата технология за производство на електричество - газа, за сметка на производителите и държавите, които не са тръгнали по този опасен път. "Той тежко изкривява пазарната мотивация и на бизнеса, и на правителствата и нарушава бизнес планирането на другите енергийни отрасли - АЕЦ, ВЕИ, и особено въглищните централи и мините, които отчаяно се нуждаят от ресурси за трансформация. Особено тревожен беше популисткият ентусиазъм, с който левицата предлага данъкът да се разпростре и върху “свръхпечалбите” в други сектори, извън енергетиката. Тези призиви за облагане на “изедниците” ( IT, търговци на храна и т.н.) напомнят на други времена и ужасните им последици…", пише евродепутатът на профила си във Facebook.

Според него социални мерки са нужни, но излизането от енергийната криза, минава през пазарна конкуренция и пазарно мотивирани иновации в нови технологии, а не през примитивен социален популизъм. Кънев напомня, че има работещи механизми на национално ниво. "България поддържа и регулирания пазар за битови потребители, и компенсации за бизнеса, а на ниво ЕС е нужно не да чупим пазара, а да го засилим - чрез общи доставки на газ и отделяне на цените на електричеството от газ от по-жизнените модели на производство", категоричен е той.

"Уточнявам, че този тип извънредно законодателство не минава през ЕП, а се приема по спешност само между правителствата на държавите (бел. ред. - Европейският съвет). Тишината и непрозрачността, с която нашето служебно правителство подкрепи предложението на ЕК, са - меко казано - смущаващи. Остава на нашето въображение да преценим дали са криели позицията си или просто не са знаели какво гласуват. За мен това е само поредно съображение против сегашната ситуация, в която безотговорно правителство без парламентарен контрол взема решения с огромни последици", смята още Радан Кънев.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес