Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Службите: Има риск от терористичен акт у нас, но нямаме конкретна информация

15 януари 2015, 18:30 часа • 20492 прочитания

В момента има риск от терористичен акт, но българските служби нямат информация за подготвянето или извършването на такъв акт в България. Риск има, спрямо това, което се случва около нас и Европа.

Това обяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев след заседание на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения, предаде БГНЕС.

Писанчев съобщи още, че няма информация за терористични клетки на територията на страната. Операцията в Пазарджик предотврати създаването на една такава клетка, но там нещата се успокоиха за момента, каза той.

Според председателя на ДАНС постоянно има обмен на информация с международните партньори, защото борбата с тероризма не може да се води от една държава. Става ясно, че след атентата в Париж обменът на информация между международните служби е зачестил.

По време на комисията е бил направен анализ на ситуацията в момента и прогноза за това какво може да очакваме. Обсъждахме и мерки, но няма да ги коментирам. Българските служби отдавна работят доста близко и са добре координирани. Има изолирани чужденци, но няма да споменавам колко, заяви Писанчев.

От своя страна председателят на комисията Димитър Лазаров информира, че предстои обсъждане и съответни законодателни промени, които предстои да бъдат предприети. Той е останал доволен от представените данни и анализи от службите по време на заседанието на комисията и им даде добра оценка. Непрекъснато има координация между службите. Съревнованието и егоизмът между службите е оставен настрана, защото глобалните опасности са налице, добави Лазаров.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес